Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Egy újabb Földsúroló aszteroida

|

A 2014 EC (a Near Earth Asteroids cím alatt) jelű objektumot szerdán fedezték fel a csillagászok. A 10 méter átmérőjűre becsült aszteroida 61 ezer kilométer – a Virtual Telescope észlelői szerint 73 ezer kilométer- távolságra fog elhaladni a Földtől március 6-án, közép-európai idő szerint este 10 óra után. Várhatóan 22 óra 29 perckor kerül hozzánk a legközelebb.

Az objektum mintegy fele annak, mint amelyik Cseljabinszk fölött robbant fel és okozott jelentős károkat az orosz városban 2013. február 15-én. Nincs esély rá, hogy a Föld gravitációs tere befogja az aszteroidát, mert nagy, 15,93 kilométer/másodperces sebességgel halad el a közelünkben. Annak is mindössze csak egy a 2,7 millióhoz az esélye, hogy 2025-ös visszatértekor a Földünk felszínébe csapódjon.

201403062014ec

Amatőr csillagászok Európából is észlelhetik a 2014 EC-t a Hydra, a Légszivattyú és a Vitorla csillagkép irányában, de érdemes figyelembe venni, hogy a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának (JPL) elemzése szerint a földközelség időpontja plusz-mínusz 27 perces bizonytalansággal értendő, és megfigyeléséhez legalább 20 centiméteres teleszkóp szükséges. Akinek nem áll rendelkezésére hasonló amatőrtávcső, vagy borult lesz az ég a Virtual Telescope élőben fogja közvetíteni az áthaladást. A web tévés közvetítést itt lehet majd megnézni.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE