Ez-az-amaz, Kiemelt

Alakulnak a Helyi Földbizottságok

|

2014. március 14-ig (péntek) lehet kérni a helyi gazdálkodói közösség névjegyzékébe történő felvételt. A névjegyzékbe az kerülhet be, aki az adott település közigazgatási területén földhasználattal rendelkezik. Ennek azért van jelentősége, mert a névjegyzékben szereplők fogják majd megválasztani Isten földi helytartóját, a vétójoggal rendelkező  Helyi Földbizottságokat. A gazdálkodói közösség névjegyzékét helyben, a hirdetőtáblára ki kell függeszteni március 24. és március 28. (12.00 óráig!) között. Aki nem szerepel, mert még nem regisztrált, ez idő alatt kérheti a helyi jegyzőtől a névjegyzékbe történő felvételét.

A gazdálkodói közösséget és a helyi földbizottságot legkésőbb 2014. április 21-ig meg kell választani.

magyar földProbléma mindössze annyi, hogy azt a végrehajtási szabályt, amely rendezné a regisztráció módját, tartalmát, formáját, továbbá a gazdálkodói közösség közgyűlésének összehívását, a bizottság megválasztásának rendjét a mai napig, 2014. március 11-ig még nem szülte meg a kormány. Mert Magyarország jobban teljesít. Miután a törvény a jegyzők hatáskörébe és feladatkörébe helyezte a gazdálkodói közösség és a helyi földbizottságok megválasztásának gondját, és nincsenek egységes előírások, formanyomtatványok, részletszabályok, lehet ebből még szép kis káosz és vita.

Értem én, hogy ha helyben nincs más hülye, akkor minden feladatot a jegyzőkre kell bízni, de főleg így választások előtt és közben ez már kicsit necces, de akkor legalább az okosak adjanak iránymutatást, de legalább egy jogszabályt. Persze már az is a kapkodást jelezte, hogy megszületett a 2013. évi CXXII. törvény a mező-és erdőgazdasági földek forgalmáról, majd kicsit később a 2013. évi CCXII. törvény a korábbi törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról. Mert ahhoz, hogy átlátható és világos legyen, nem volt szabad egy törvényt alkotni, minél nagyobb a zavar az erőben, annál jobb valakinek.

A helyi földbizottságok egyébként bizonyos szempontok szerint (ezt a törvény rendezi) minden földforgalmat megakadályozhatnak, a vétó ellen a helyi képviselő-testülethez lehet majd kifogást előterjeszteni. Több jogorvoslat nem lesz. Sem bíróság, sem ügyészség, sem Isten.

Amit itt most leírtam, nem találjátok meg jogszabályban, egy minisztériumi prezentációból vettem, tehát nem szentírás, mert ha véletlenül megjelenik a végrehajtási rendelet, okozhatnak még meglepetést. Már csak azért is, mert a törvény 103. §-a 2014. május 1-ben határozza meg a földbizottságok tagjainak megválasztásának határidejét, és nem a korábban említett április 21, ami szintén a prezentációból van.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE