Kiemelt, Magyar Közélet

Devizahitel – a háztartások adósságállománya 8.300 milliárd Ft

|

Ajánljuk mindenkinek figyelmébe Szabó József kiváló összefoglalóját, amelyet Devizahiteles helyzetkép 2014 márciusában címmel publikált. Kiemeltünk belőle néhány fontosabb, érdeklődésre okot adó, de még inkább elgondolkodtató tényt.

Az MNB összesített táblázata szerint 2013 év végén a háztartások adósságállománya 8.300 milliárd Ft. A teljes devizában nyilvántartott állomány közel 4.300 milliárd forint, a teljes állomány több mint fele.

A 2013 év végi adatok alapján a deviza lakáshiteleknek csak a fele problémamentes, miközben 2010 év végén a deviza lakáshitelek 80%-a volt problémamentes. Három év alatt romlott a helyzet: 80%-ról romlott 51%-ra. Összesen 480.000 család érintett, ez nagyjából 1,5 millió embert jelent. Az adóssághalmaz, 3.400 milliárd Ft, a teljes lakossági adósságállomány fele.devizahitel

Három éve a szabad felhasználású devizahiteleknek még 67%-a volt probléma mente, jelenleg a helyzet 33%-ra. romlott. Mostanság 267.000 élő szabad felhasználású devizaszerződés van, melyeknek összes nagysága 1.615 milliárd Ft. A bankok ezeknél a szerződéseknél is ugyanazokat a törvénytelenségeket követték el, mint a lakáscélú kölcsönök esetén. Semmi sem indokolja, hogy ezeknek a szerződéseknek a rendezését ne együtt kezeljük a lakás devizahitelekkel.

140.000-en küszködnek a soha le ne járó deviza gépjármű hitelekkel. Azért nem járnak le “soha” ezek a kölcsönök, mert általában a törlesztő részlet forintban fix, nem változik. A forintgyengülés miatt a futamidő hosszabbodik, és ahogy a forint gyengül. Senki sem tudja megmondani, hogy ezek a szerződések mikor fognak lejárni.

A teljes cikk:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk–allaspontunk/devizahiteles-helyzetkep-2014-marciusaban.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE