Kiemelt, Magyar Közélet

Matolcsy féle ámokfutás, avagy Matolcsy a kamatharcos

|

Ismét tizedszázalékkal, de még alacsonyabbra vitte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, egymás után huszadszor volt kamatvágás. A kéthetes kötvények kamata holnaptól 2,6 százalék. Az MNB indoklása szerint a kamat ezzel már “megközelítette” a kívánatos szintet.

“Az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására.”

Elemzők szerint a jegybank az újabb kamatvágásokkal már növeli az ország sérülékenységét. A már irracionálisnak tűnő kamatcsökkentések miatt nő az ország kockázati felára, és a hitelpiaci kamatok is emelkedhetnek a további vágások miatt.matolcsy

Ugyan a nemzetközi környezet a legutóbbi napokban enyhült, azonban egyes feltörekvő piaci feszültségek, különösen az ukrán helyzet fokozódása újra sérülékennyé tehetik a forintot, amelyet a jelenlegi alacsony kamatszint már kevésbé támogat.

Sajnos a Monetáris Tanácson belül az óvatosabb tagok egyelőre nem győzték meg a Tanács többségét, annak ellenére, hogy a jegybank vezetése is jelezte az utóbbi hetekben, hogy a megváltozott globális környezet és az ukrán válság miatt a jegybanknak át kell értékelnie a helyzetet.

A Matolcsy féle ámokfutás szerint Magyarország csökkenti, az alapkamatot több ország például Lengyelország emelni készül. Lengyelország már tényleg jobban teljesít, mert a lengyel gazdaság fejlődik és a zloty is stabilabb, mint a forint. Magyarország stagnál, habár azt mondják, jobban teljesít. A négy év alatti 2-2,5 %-os bővülés nem igen nevezhető növekedésnek, a gazdaság sérülékeny a forint instabil. Lengyelországon banki szakember a jegybank elnöke, Magyarországon a kinevezésig soha nem dolgozott a banki szférában a jegybank elnöke.

Matolcsy György Torgyán József óta talán a magyar politika legszórakoztatóbb figurája. Kijelentésein visítva röhöghetnénk, ha nem a saját zsebünkre menne a játék. A magyar gazdaság, és pénzügypolitika agytrösztje, az ország legnagyobb show mestere, idáig kb. már olyan 3000 milliárd forintba került nekünk a szórakozása

Az unortodox gazdaságpolitika, láthatatlan sikere után a BBC interjúban előadott “tündérmese”, és a “válságnak vége” szöveggel vívott ki magának örök helyett a mémek között:

– Súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad?

– Matolcsy: Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE