Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A csillagászok megtalálták a Napunk testvérét

|

A csillagászok azonosították az első “testvérét” a Napunknak, és amely szinte teljesen biztos, hogy ugyanabból a gáz- és porfelhőből származik, mint a mi csillagunk. Egy újonnan kifejlesztett módszer segítségével keresik a Nap “testvéreit”, és segít más csillagászok, hogy további hasonló csillagokat találjanak a munka, ami a megértését, hogyan és hol alakult ki mi Napunk, és hogyan lett a Naprendszerünk vendégszerető hellyé az élet számára.

Az austini Texasi Egyetem Ivan Ramirez által vezetett kutatócsoport munkájáról tudósított a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál az egyetem közleményére hivatkozva. A tanulmány a The Astrophysical Journal következő számában június elsején jelenik majd meg.

“Ha megtaláljuk, hogy a Napunk a galaxis melyik részében alakult ki, akkor információhoz juthatunk arról is, hogy milyen viszonyok uralkodhattak a korai Naprendszerben. Segíthet megérteni, miért vagyunk itt” – mondta Ramirez.sun-aufmache

A csillagász szerint létezik egy egészen kis esély arra, hogy a naptestvérek valamelyik bolygóján lehetséges az élet. Ahol ezek a testvércsillagok kialakultak, ütközések szakíthattak le nagy darabokat a bolygókról, és ezek a töredékek naprendszereken át utazhattak. Talán az egyik ilyen űrtörmelék hozhatta az életet a Földre. Az is lehet, hogy a Földről leszakadt darabok szállították az életet a naptestvérek körül keringő bolygókra mondta Ramirez.

Kutatócsoportja a 110 fényévnyire, a Herkules-csillagképben található, HD 162826 jelű csillagot azonosította a Napunk testvérként, amely 15 százalékkal nagyobb tömegű, mint a mi csillagunk. A csillag szabad szemmel nem látható, de egy 10×50-es binokulárral már észlelhető a fényesen ragyogó Vega közelében.

A világon sok csillagász kutat a napfivérek után. A kutatások eddig 30 lehetséges jelöltet azonosítottak. Ezek közül Ramirez és csoportja 23-at tanulmányozott a McDonald Obszervatórium teleszkópjával, a többit a chilei Las Campas Obszervatórium Clay Magellan űrtávcsövével. A csillagok kémiai összetételét nagy felbontású spektroszkóppal határozták meg.

A vegyi elemzés mellett szükségük volt adatokra a csillagok pályájáról is, vagyis arról, hogy milyen pályán keringenek a Tejútrendszer központja körül. A két információ kombinálásával végül egyetlen csillagra szűkítették a keresést, ez volt a HD 162826.

Ramirez szerint egyetlen “napfivér” megtalálása is nagyon izgalmas, a projekt céljai ezen túlmutatnak. Útmutatót szeretnének készíteni arról, hogyan azonosíthatók a Nap további testvérei.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=7ISujTWuhAc]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE