Kiemelt, Pécsi hírek

Egy halott zseni Pécsett

|

Avagy egy reneszánsz zseni révén vissza a jövőbe. Egy zseni kiállítása Pécsett- adták hírül a helyi médiák. Egy halott zsenié. Stílusos, mert Pécs is haldoklik. Szép lassan a rendszerváltásnak nevezett valami óta.

2014. április 15 én nyílt kiállítás Pécsett Leonardo, a reneszánsz zseni című, a polihisztor mérnöki és tudományos munkásságáról egy kiállítás városunkban. A szeptember 30-áig nyitva tartó kiállítás a reneszánsz művész mintegy hatvan méret- és korhű találmányát mutatja be a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban és a Káptalan utcai Martyn Múzeumban.

leonardolova

Aki látta már a kiállítást egy kicsit sokallja a kiállítás drága bérleti díját. Ahhoz, hogy nyereséges legyen kb. napi hétszáz főnek kellene meglátogatni a reneszánsz zseni tárlatát. Egy biztos a gigantikus lószobor felállítása nem volt valami jó ötlet Pécsett a Széchenyi téren. Ott áll Hunyadi János a legendás törökverő lovas szobra jóval szerényebb méretben. Nekem valahogy kedvesebb is, mint az olasz mester meg nem valósult giga-mega pacija. Hunyadi tett valamit hazánkért, és arányaiban is kisebb az a szobor.

Ez a fajta látogatótoborzás nem éppen hozzáértőre vall, de hát Pécsett évente tapasztaljuk, hogy egyes városirányítói fejekben elég nagy a káosz. Például emlékezzünk arra, amikor is az igen sikeres város fiatalabb alpolgármestere örvendezett, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed csak 2,3 milliárddal azaz 2300 millióval lett drágább, mint ahogy tervezték.

Pécsnek majd terhet jelent a kiállítás. A veszteséget fizetni fogjuk mi pécsiek, hála a jobban teljesítő városvezetésnek, akik így az önkormányzati választások előtt különböző módokon, és bölcs előrelátással beetetik a város lakosságát. Egy biztos, van még néhány városi csoda ezeken kívül is!

Az emberekben Leonardo egy bölcs öregemberként él, aki 60 évesen született, hosszú fehér szakállal. Fiatalon egyáltalán nem volt kellemes társaság. Sok fejtörést okozott a hatalomnak, noha felismerték benne a tehetséget. Nem csak arrogáns volt, hanem maximalista is. A Mona Lisát például húsz évig festette át újra meg újra. A jó munkához idő kell. A jegyzetfüzetei is teli vannak fantasztikus általában meg nem valósult ötletekkel. Abból sok városunkban is. Így jó helyen van Pécsett Leonardó pacija az összes alkatrészével együtt.

2007-ben Debrecenben volt már egy Leonardo kiállítás. Veszteséges volt, és akkor válság sem volt. Debrecenben is szenzációnak számított a Leonardo tervei alapján megépített Francesca Svorzának ajánlott emlékmű – a 7,5 méter magas öt és fél tonnás bronzhatású üveggyapotból készült – mása. A Kolosszus, amit arra az alkalomra építettek meg olasz szakemberek a debreceni szervezők kezdeményezésére. Leonardo da Vinci 16 évig dolgozott az emlékművön, amely végül nem valósult meg. Mint annyi minden itt Pécsett.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE