Kiemelt, Magyar Közélet

Az árfolyamrés kérdése és a további problémák

|

Örülök annak, hogy a Kúria végre kimondta, hogy az árfolyamrést jogtalanul fizetették meg az ügyfelekkel. Gondoljuk át, hogy ez mit is jelent? Tekintettel arra, hogy a legfőbb bírói testület kimondta, hogy jogszerűtlen volt a két különböző árfolyam alkalmazása, ez az ítélet nemcsak a törlesztő részletekben megfizetett árfolyamrés visszakövetelésének a lehetőségét rejti magában.

A hitelezők – mint az a kölcsönszerződésekből is kitűnik – az adósok rendelkezésére bocsátott (részükre kifolyósított) forintösszeget elosztották a folyósításkor aktuális deviza-vételi árfolyammal, majd az így kapott devizaösszeget tekintették a követelés alapjának, azaz így határozták meg a devizában nyilvántartott tartozást.

Az csak a mesében van, hogy a szerződések megkötésekor, illetve az azt követő néhány évben az árfolyamrés 1 % körül mozgott! Az is csak mese, de inkább felháborító, hogy többen azt állítják, hogy az árfolyamrés visszakövetelésével nem érdemes foglalkozni, mert az csak egy minimális összeget jelent.

Nézzünk egy konkrét példát:arfolyamres

Barátom 2008-ban vett fel 7 500 000 Ft építési kölcsönt, svájci frank alapon.

A Bank vételi árfolyamként akkor 151 Ft-ban határozta meg. Ebből kifolyólag a kölcsön összegét 49 668,87 CHF-ban határozta meg. Az eladási árfolyam 163 Ft/CHF körül mozgott.

A közép árfolyam – ami az MNB devizaárfolyamához hasonló – 157 Ft. volt.

Középárfolyamon számolva a devizában nyilvántartott tartozás 47 770,70 CHF lett volna.

A vételi árfolyamon számított devizaösszeg és a középárfolyamon számított deviza összeg különbsége: 1 898,17 CHF. Tehát a barátom devizában nyilvántartott tartozása már „alapból” is lényegesen kevesebb lenne! A mostani árfolyamon számolva ez hozzávetőlegesen 479.984,- Ft-ot jelent! Mivel ő arra kényszerült, hogy eladja a családi házát, egyértelmű, hogy ezt az összeget jogtalanul fizettették meg vele!

Ezen kívül a devizában meghatározott törlesztő részlet is kevesebb lett volna, mivel kevesebb a tőkeösszeg. A 424 CHF-ban meghatározott törlesztő részlete 407 CHF lett volna.

Ha nagyon finoman számolva átlagosan csak 6 Ft árfolyamréssel számolunk, az a 424 CHF törlesztő részlet esetében is havi 2544 Ft árfolyamrés megfizetését jelenti. Ha viszont azt is számításba vesszük, hogy középárfolyamon számolt tőketartozás esetében a törlesztő részlet 17 CHF-kal kevesebb lett volna, a 6 Ft árfolyamréssel számítva ez még 102 Ft túlfizetést jelent havonta, továbbá 180 Ft átlagárfolyamot feltételezve,a 17 CHF vonatkozásában ez újabb 3 060 Ft plusz költséget jelent havonta.

Ezen kívül azt is vegyük figyelembe, hogy kevesebb lett volna a havonta fizetendő kamatösszeg is.

Mindezt figyelembe véve – szerény becsléssel is – 5 706 Ft többletkiadást jelentett havonta!

Ez 6 év alatt: 72 x 5 706 = 410.832 Ft.

A tőketartozásból adódó különbözet és a törlesztő részletekből adódó különbözet összesen:

479.984 + 410.832 = 890.816 Ft.

Természetes a pontos számítást a banktól kért kimutatás alapján lehet elkészíteni.

Egyáltalán nem kizárt, hogy ez az összeg eléri az egymillió forintot is!

Lehet, hogy vannak emberek, akiknek ez jelentéktelen kis összeg, de egy átlagembernek nem!

A barátom perelni fog!

 A dolog másik oldala: Örvendetes, hogy végre született egy ilyen ítélet, de azért vannak dolgok, amiket nem értek!

Ha már megszületett egy ilyen ítélet, miért nem precedens értékű?! Miért kell ehhez egy újabb jogegységi határozat?! Miért kellett erre éveket várni?! Miért kellett az Európai Bíróság állásfoglalása ahhoz, hogy a Ptk-ban lévő törvényi előírást figyelembe vegyék?! (Ptk. 201. § (1)-(2) bekezdés.)

Ezen törvényi előírás világosan kimondja, hogy szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár. A kettő között nem lehet feltűnő különbség. Nem vitatható, hogy egy meg nem történt szolgáltatásért ellenszolgáltatás nem jár! Kezdettől fogva köztudott volt, hogy devizaalapú kölcsönök esetében nem került sor pénzváltásra, tehát ilyen jellegű szolgáltatás nem történt!

További problémák: Félő, hogy az illetékesek ezzel az ítélettel, lezártnak fogják tekinteni a devizaalapú kölcsönt felvevők ügyét!

Ne vakítson el senkit ez a kivételesen kedvező ítélet!

Ne felejtsük el, hogy a több százezer magyar családot nem az árfolyamrés megfizettetése, hanem az árfolyamváltozás teljes mértékben az ügyfélre való ráterhelése hozta kilátástalan, lehetetlen helyzetbe! Valójában ez tette tönkre több százezer család életét, ez kergetett sok-sok embert az öngyilkosságba, ebbe betegedtek bele emberek!

Az sem tekinthető utolsó dolognak, hogy a devizaalapú kölcsönök miatt erősen csökkent a vásárlóerő, ami rendkívül érzékenyen érinti hazánk gazdaságát is.

Az árfolyamváltozást egy olyan devizaösszeg után kell megfizetnünk, mely devizaösszeget nem bocsátottak a rendelkezésünkre!!!

 Köztudott dolog, hogy a kormány az árfolyamgát igénybevételét javasolja. Ez csak átmeneti könnyítést jelent! Semmiképpen nem jelenti a probléma megoldását!

Mélyen hallgatnak arról, hogyha valaki az árfolyamgát időszaka alatt eladja az ingatlanát, akkor a tartozását a mindenkor aktuális árfolyamnak megfelelően kell visszafizetni, ezen felül meg kell fizetni a gyűjtőszámlán felhalmozott forintösszeget, annak kamataival együtt.

 Kedves Sorstársak! Nem vitatható, hogy örülhetünk ennek az ítéletnek, nem vitatható, hogy ebben kiemelkedő szerepe van Kásler Árpád barátunknak, harcostársunknak. Minden elismerésem a kitartásáért!

Nem akarok ünneprontó lenni, de az árfolyamrés eltüntetése önmagában még nem oldja meg a devizaalapú kölcsönfelvevők problémáját!

Ettől az ítélettől még nem nyugodhatunk meg! Nem dőlhetünk hátra a karosszékben!

A harcot folytatni kell!!! A probléma gyökerét kell orvosolni! Ez pedig az árfolyamváltozás!!!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Menyhért Péter

  Kedves Erzsébet!
  Szerinted megengedjük, hogy a forint kölcsönünket a bankármaffiának forintosítsák a MI közpénzünkből?
  Gondolj csak bele: don csányi maffiája kezdetben 5%. később 2% hitelpénzforint TEREMTÉSSEL adott nekünk deviza alapú kölcsönt.
  Az általunk felvett pénzkölcsön – MERT EZ A FOGALOM NEVE! – semmilyen devizát nem tartalmaz.
  A Kúria nem azt mondta, hogy a pénzkölcsönt devizában kapta az adós!
  A deviza csak a baki forrás, a hitelszerződés fedezete.
  Ezt minden szerződés leírva bizonyítja, hiszen minden adóstól a bank VÉTELI ÁRFOLYAMON MEGVETTE AZ ÖSSZES DEVIZÁT!
  Logikus, hogy nálunk csak forint maradhatott!
  Mióta lehetséges a forintot forintosítani???

  ↑ LinkVálasz
 2. Skrinyár Erzsébet

  Azt nem lehet elfogadni, hogy a mai árfolyamon forintosítsák a deviza adósságokat, mert 2016 után erősítik a forintot és akkor még többet kell fizetni, akkor a bankok visszakapják azt amit most esetleg ki kell fizetniük. Ha nem lép ez ügyben a kormány akkor legjobb lesz ha nem fizet senki, vagy pereskedik. Össze kell fogni mert a kormány csak hülyíti az adósokat.

  ↑ LinkVálasz
 3. Menyhért Péter

  Drága Varga István barátunk!
  Hallgatom a Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetést. (https://www.youtube.com/watch?v=KCDvDo_uWlE#t=607)
  Elmondod mindazt, amit a DAC csoport egy éve állít és bizonyít.
  Azt mondtad: Mindenki tudja, hogy a király meztelen! Tessék kimondani!
  Könyörgöm, gondolkozz: Te sem mondod ki!!! Felkértelek, hogy legyél a DAC csoport emberi jog~ és fogyasztóvédő egyesület elnöke. A mai napig nem válaszoltál, csak menekülsz előlünk!
  Tisztában vagy azzal, hogy ez az EGYETLEN BŰNCSELEKMÉNY már egy éve, gyakorlatilag bizonyítottan hever az ügyészek asztalfiókjában, és azért nincs ÜGY, mert a korrupt poltpéteri ügyész maffia a don csányi bankármaffiával együttműködve szabotálja a hatályos magyar törvények végrehajtását!
  Mindent tudsz, hiszen az összes anyagomat megkaptad Email mellékletként!
  Kérlek, legyél te is bátor, és mondd ki a tényeket is!
  Állj mellénk, lökött sziszifuszok mellé, akik tudják, hogy a bankármaffia érinthetetlen, mégis le fogják győzni azt!

  ↑ LinkVálasz
 4. Magyarország belerohadt a korrupcióba

  DEVIZAHITELESEK RIADÓÓÓÓ!!!!

  A CSALÓ BŰNÖZŐ BANKÁR-POLITIKAI MAFFIA AZ ADÓSOK TÖRVÉNYSZINTŰ KIFOSZTÁSÁRA ÉS ANNAK BEBETONOZÁSÁRA KÉSZÜL!!!!!!! FEL, FEL, FEL!!!!

  2014.05.30.A devizahiteleseknek az utolsó kenet feladását tervezik
  Webnode

  A devizahitel probléma, várhatóan csak most fog eldurvulni és radikalizálódni Magyarországon, az Egyesület elnöksége szerint. A mai napon a Portfólió Hitelezés 2014 konferencián fellépő életművészek szerint, az uzsora áldozatai számára elfogadható megoldás lehet, egy végtelenített árfolyamgát, vagy akár az ócsai elfekvő tábor. Az árfolyamgát intézménye, jól passzol a korlátlan kockázatvállalású pénzügyi uzsorás termékhez, mivel a teljes tartozás nyilvántartása mellett, az áldozatot egy életre megfogták a szándékosan hibás termékkel.

  A Magyar Állam és a Magyar Nemzeti Bank, egy jól meghatározható társadalmi és ügyfélcsoportot a jogaitól és emberi méltóságától, nemzetérdekből megfosztott. A tervezett végső megoldás és a jogfosztottság miatt, Falus Zsolt Ferenc elnök szerint a devizahiteleseknek, csak az utca marad.

  Kiadó:Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet

  ↑ LinkVálasz
 5. Magyarország belerohadt a korrupcióba

  A devizahitelesek ügye is azért halad ilyen lassan, mert az egész korrupt rendszer (jogszolgáltatás, igazságoszolgáltatás, adminidsztráció) ott akadályozza a felderítést ahol lehet. Ime, Madzsaristan 2014. Motto: ami a tiéd azt meg is kell védened, különben fondorlatos módon ellopják tőled…..

  http://hvg.hu/itthon/20140606_az_egesz_almaslada_rohad_korrupcio

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE