Kiemelt, Mindennapi tudomány

Újabb Napkitörések

|

Kedden két nagy koronakidobódást észlelt az amerikai űrhivatal Solar Dynamics Observatory űrszondája. Ezek Európa területén zavarokat okoztak a rádiós kommunikációban

A napkitörések, vagy más néven koronakidobódás olyan hatalmas, a csillag felszínéről nagy sebességgel kitörő felhő, ami tele van szuperforró részecskékkel. Ez leszakadt anyag több millió kilométer per órás sebességgel szakad le a Nap felszínéről, és csak akkor okoz nagy gondot, ha pont a Föld felé tart.

x2p2_strip

Az a kis kék pötty a kép balsarkában a Földünk

A mostani kitörések nem voltak erősek: X2.3 és X1.5 erejűek voltak, míg a rekordot egy X28-as észlelés tartja.

Az utóbbi két nap kitöréseiért két napfoltcsoport okolható (AR2080 és AR2087) amelyek instabil “delta-osztály” mágneses térrel rendelkeznek, és e régiók újabb kitörést produkálhatnak bármelyik pillanatban. A tegnapi kitöréseket az AR2087 produkálta, amely most fordult a Földünk felé.

Xray1

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk.

Xray2

A Föld felé irányuló kidobódások átlagosan 1-3 nap alatt érik el a bolygót. Főként az elektromos eszközök működését befolyásolhatják, de kárt tudnak tenni az alapinfrastruktúrában és a távközlési műholdakban is.

 cme_anim

 A most észlelt kitörések péntektől eredményezhetnek látványos sarki fényeket.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE