Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A Föld és a Theia gyermeke a Holdunk

|

Égi kísérőnk a Hold születése és korai fejlődése kataklizmák sorozata volt. Egy hatalmas robbanás során keletkezett: az ősi Föld egy Mars-méretű égitesttel ütközött össze. Emiatt bolygónk külső rétegének egy része lerobbant, és az anyagból a Föld körüli pályára is jutott. Ebből a törmelékből születet meg a Hold.

A két kialakulófélben levő bolygó, – az Ős Föld és a Theia – a Naprendszer születése után 170 millió évvel kb 4 km/s-al egymásba ütközött. A Föld ekkor még képlékeny volt, s az ütközés nem szakította darabokra az égitestet, de így is jelentős törmelék került ki a bolygóközi térbe. Ebből a törmelék felhőből kialakult a mai Holdunk. A kataklizma mindent eltörölt az Ős Földről, ami azelőtt volt, egész szerkezeti vonatkozásában is. A tömegét megnövelte, kialakult a Föld mai tömege. A Theia teljesen megsemmisült, anyaga összeolvadt a Ős Földével, a kiszakadó törmelékből, ami az Ős Föld és a Theia anyagából is állt egyaránt, megszületett gyermekük a Hold.

sn-moon

A Hold kialakulásának története hosszú ideje foglalkoztatja a kutatókat.  Ezzel kapcsolatban több eltérő elmélet látott már napvilágot. A kérdést a mai napig nem tudjuk teljes bizonyossággal megválaszolni, ám az Apolló küldetések részeként az űrhajósok által annak idején leszállított minták most néhány újabb homályos foltot fedtek fel. A kőzetminták most megismételt vizsgálata során ugyanis kiderült, hogy ezek az oxigén egyes izotópjait eltérő arányban tartalmazzák, amely arra utal, hogy a Hold a Naprendszeren kívülről származó anyagot is tartalmaz – reálisnak látszik tehát a feltevés, hogy a Föld valamikor egy másik bolygóval ütközött össze, és az ezen ütközésből származó törmelék adta a Hold anyagának túlnyomó részét.

Dr. Daniel Herwartz, a Göttingeni Egyetem kutatója szerint eddig senki nem talált döntő bizonyítékot a katasztrofális ütközésre egészen idáig. “Felfedeztük a különbséget a Föld és a Hold között, amely megerősíti a két bolygó ütközésének hipotézisét” – tette hozzá Dr. Daniel Herwatz. “A különbség a sziklákban talált oxigén úgynevezett izotóp összetételében jelentkezik, melynek arányai (12 ppm (+/- 3 ppm)) különböznek a két égitesten. A következő cél az, hogy megtudjuk mennyi a Theia anyagának aránya a Holdon” – folytatta a tudós.

A legtöbb modell szerint a Hold 70-90 százaléka a Theia planétáról származik, a fennmaradó 10-30 százalék pedig a korai Földről. Egyes analízisek viszont mindössze 8 százalékra teszik a Theia részét. Dr. Herwartz szerint viszont a legújabb eredmények azt feltételezik, hogy ezek az arányok fele-fele arányú keveredést valószínűsíthetnek.

Prof Alex Halliday, az Oxfordi Egyetem kutatóját is meglepte a felfedezés, mivel sokkal nagyobb a különbség, mint ami a Naprendszeren belül elvárható lenne a meteoriteket nem számítva.

 Az elemzéseket az Apollo-11, 12, és 16 missziója során begyűjtött kőzetmintákon végezték el. Dr. Mahesh Anand pont erre mutatott rá, hogy bár az eredmények lenyűgözőek, mindössze három mintán elvégzett vizsgálatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=hahpE8b6fDI]

 Prof. Rob de Meijer, a Groningeni Egyetem kutatója a BBC News-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az új megállapítás megmutatja a különbséget a Föld és a Hold között, amely túl kicsi, és nem tudjuk miként alakult ki. További adatok beszerzésére szükség lesz a jövőben újabb emberes küldetésekre a Holdra, melyek mélyebb rétegekből származó kőzetmintákat hoznak vissza a Földre, amelyeket semmilyen hatások – köztük meteoritek és a napszél – nem szennyeztek be.

http://news.sciencemag.org/chemistry/2014/06/how-did-moon-really-form

http://thespacereporter.com/2014/06/moon-rocks-show-evidence-for-collision-theory/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE