Kiemelt, Pilvaxwélemény

A Zsolnay gyár Pécs Sukorója

|

Meglopták Pécs városát. Ellopták a Zsolnay márkanevet. Pécs sikeres város, csak ezt épp a pécsiek nem tudják, és nem érzik. Bármit is állit Pécs polgármestere. Amihez ez a Mekk mester csapat nyúl az nem működik. A csapatot a mindenkori városvezetésre értem a módszerváltás óta, mert a rendszerváltás a forradalom hiányában elmaradt.

Szóval a Mekk mester csapat sok mindent elszúrt. EKF, Magasház, Megyeri tér Zsolnay. Ez mind fájó. Az EKF, amely civil kezdeményezés volt. A megnyert pályázat után a pártpolitika egyszerűen kiszorította a civileket a projektből. Sok pénz, kevés civil. A civileken nem a CÖF-t és az ÖPE-t értem. Mivel a politika rátelepedett az EKF-re olyanra is sikeredett, mint aminek most is nyögjük az áldását.

Most itt a Zsolnay ügy. Egy külföldi állampolgár, aki a Zsolnay gyár tulajdonosa és az ő hitvese-, aki magyar- Spanyolországban, egy ottani bíróságon levédette a Zsolnay nevet. A Zsolnay név már az a saját tulajdona. Korrekt egy dolog. Ráadásul igaz is. Beláthatatlan következményei lehetnek a Zsolnay névre.

zsolnay3

A Zsolnayt nyolc éve kapta meg a pécsi önkormányzat a magyar államtól. A város átvállalta a gyár egymilliárd forintra rúgó adósságát. Pénzt azonban nem tudott beletenni a fejlesztésre szoruló gyárba, ezért 2010-ben eladta a részvények 49 százaléknyi csomagját, amely aztán a Közgép Zrt.-hez került. A Közgép 212 nyarán egy forintért visszaadta a részvényeket a városnak. Aztán 2013 elején jött a megmentő Bachar Najari. A pályázaton a cége volt az egyetlen induló.

A Zsolnay kedves a pécsieknek. Az itt lakóknak egy „pécsikum”. A módszerváltás óta volt már az államé, az önkormányzaté, magánbefektetőé, másik magánbefektetőé, még a Közgépen keresztül maga Simicska Lajosé is. Amikor a svájci-szír üzletember, Bachar Najari úgy döntött, hogy szereti az eozint, sokan kezdtek el reménykedni Pécs leghíresebb terméke szebb jövőjében. Akkor Pécs polgármestere úgy nyilatkozott, hogy az új többségi tulajdonossal, kitartó imázs építéssel és folyamatosan magas minőségű termékek készítésével újra sikeres lehet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

 Nem lett szebb a jövő. Olyan sikeres lett a Zsolnay, mint a Vízmű külföldi kézre adása és visszavívása, a Magasház, a Megyeri-tér kálváriája, az Expo-Center, a pécsi buszok kiszervezése, az EKF.

A Zsolnay többet érdemel. És Pécs is. 24 éve folyamatosan lúzer társaság irányítja a várost. Szeretett városunk pedig csak veszít, és lassan halott várossá válik. Egy ilyen gyárat így tönkre vágni. Egy biztos, Zsolnay Vilmos forog a szarkofágjában. Pécs Sukorója itt van. Mert a meg nem valósult tervekből Pécs jobban, sőt sokkal jobban telesít.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE