Ez-az-amaz, Kiemelt

Péntek 13., és a Holdtölte

|

Ma június 13. péntek van. Ráadásul ma van telihold is, és péntek 13. Száz év alatt úgy tízszer fordul elő ilyen eset. Legközelebb majd csak 2049 augusztusában lesz ismét holdtöltés 13. Ma a holdtölte másodpercre pontosan hajnali 6:13:58-kor következik be.

Szerencsétlen dolgok történnek, ha a 13-a péntekre esik? Vagy csak babona az egész? Akadnak olyanok, akik ezen a napon nem hajlandóak repülőre ülni, üzleti tárgyalásokat folytatni.pentek13_3

Mi az oka annak, hogy annyian utálják ezt a napot? Amikor egy történelmileg szerencsétlen napot, – a pénteket- egyesítünk egy szerencsétlennek tartott számmal a 13-al. Az emberek hajlamosak furcsa következtetéseket levonni. Íme, a péntek 13-al kapcsolatos rögeszmék!

Történelmi szempontból több olyan eseményt tartanak számon, amely ezen a napon történt. Valószínűleg még a bibliai időkben kialakultak a 13-as szám körüli hiedelmek: az utolsó vacsorán Jézussal együtt épp ennyien vettek részt, és a hagyomány szerint végül épp pénteken feszítették meg.

IV. „Szép” Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken a Templomos Lovagrend tagjait egy jól megszervezett akcióval egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása miatt. 1314. március 18-án máglyán megégetik Jacques de Molay-t a Templomosok nagymesterét, aki Kelemen pápát, Nogaret-t és Fülöpöt átkozza el tizenharmad íziglen.

Fülöp azért csapott le a Templomosokra, hogy megszerezze a hatalmas vagyonukat. Ennek ellenére országa nem kerülte el a csődöt. Ugyan az „unortodox” módszerekkel, illetve a váltók megsemmisítésével jókora tehertől szabadította meg az “állami költségvetést”, de a legendás vagyont, mely megoldotta volna az ország fiskális helyzetét nem sikerült megszereznie.

feketemacska

A péntek 13-tól való rettegésnek tudományos neve is van: friggatriszkaidekafóbia vagy más néven paraszkavedekatriafóbia. Az e naptól való félelem furcsa dolgokra késztette az embereket. Az USA-ban például a felhőkarcolóknál gyakran hiányzik a 13. emelet, de ilyen szobaszámra hotelekben és kórházakban is csak ritkán bukkanni. Több amerikai nagyvárosban nincs 13. utca vagy 13. sugárút, San Franciscoban a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcát inkább Funston Avenue-nek hívják. Több repülőtéren egyszerűen nincs 13-as kapu, sőt a gépeken sincs 13. sor vagy ülés. Az olaszok még lottószámnak sem adják meg szinte soha a 13-as számot, sőt, Firenze utcáin a 12-es házszámot a 12 és feles követi, azt pedig a 14-es.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE