Pilvax Primőr, Történelem

Waterloo igazi nyertese: Nathan Rothschild

|

A brit történelem egyik legnagyobb katonai diadalaként tartják számon az 1815. június 18-án vívott a Napóleon uralmának végét jelentő waterlooi ütközetet. A Brüsszeltől 15 kilométerre-délre fekvő flamand falu mellett egy fontos csatára került sor. Bonaparte Napóleon francia császár, és a hetedik koalíció Wellington herceg által vezetett csapatai a vívták meg a sorsdöntő ütközetet.

Napóleon június 20-án lemondott trónjáról. Július 15-én Rochefort kikötőjében megadta magát a brit csapatoknak. A császár ellenfelei ekkor már semmit nem bíztak a véletlenre, és az Atlanti-óceán egyik távoli szigetére, Szent Ilonára száműzték. Itt élt 1821-ben bekövetkező haláláig a császár.nathanrotschild

A waterlooi csata nemcsak a Napóleoni császárság bukását idézte elő, hanem egy új, pénzügyi császárság megalapítását is. Az ifjú londoni zsidó bankár, Nathan Rothschild „egyszerű turistaként” szemtanúja volt a sorsdöntő csatának, és a szövetségesek győzelmét látva, előre megszervezett útvonalán egy könnyű homokfutóban a tengerig vágtatott, ahol már hajó várta, éjjel átkelt a viharos csatornán Angliába, így megelőzte a kormány hírnökeit. Másnap reggel a londoni tőzsdén elkezdte árulni brit államkötvényeit. Az alkuszok Wellington esetleges csatavesztésének rémképétől rettegve és Rothschild eladási manőverét látva, pánikszerűen kezdtek eladni, ezáltal lenyomták az árfolyamokat. Rothschild pedig felvásárolta az olcsó értékpapírokat. Másnap mire megérkeztek a hírek a waterlooi győzelemről, és helyreálltak az árfolyamok, már hatalmas mennyiségű befektetést halmozott fel, s óriási hasznot tehetett zsebre. Vagyis „a szövetségesek megnyerték ugyan a waterlooi csatát, de igazából Rothschild nyert”. Az információ birtokában és egy némi trükkel így lett Nathan a nagyhatalmú angol Rothschild-bankház megalapítója.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Caden

    What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I&v2187;#e found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE