Kiemelt, Pécsi hírek

A pécsi Magasházi bumeráng

|

Pécs igen sikeres városában Páva Zsolt nem tud azzal kampányolni, hogy átad egy üzemet, egy gyárat vagy egy új stadiont. Páva számára marad a bontás, abban már nagyon jó. Láttuk már légkalapácsolni a Széchenyi tér felújításán, bontani a kosár akadémiánál. A Magasháznál is fog, mert építeni nem igen tud. Legalábbis a város jövőjét nem.

A polgármester június 26-n csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A Magasház akár a bumeráng, mert az épület tulajdonjoga – hol akarva, hol akaratlanul – vissza-visszaszállt és száll a városra.pava54

Papíron volt kollégium, közigazgatási központ. Számos terv született arra, hogyan lehetett volna hasznosítani, ám mindig visszakerült a pécsi önkormányzathoz – hasznosítatlanul, üresen. Most lebontásra ítélve. A baranyai kormányhivatal a múlt évben háromszor bírságolta meg a Magasház tulajdonosát, mivel nem kerítette be és nem őrizte az ingatlant. Az ezzel kapcsolatos döntéseket a ház tulajdonosa nem fellebbezte meg, de a kirótt, összesen 2,5 millió forint bírságot nem fizette ki.

Nem sokkal a régóta üresen álló pécsi magasház bontásának elrendelése előtt tulajdonost váltott az épület gazdája, a La Torre 2008 Kft.. Egy 76 éves hölgy tulajdonába került a társaság. Akkor jelképes összegért szerezte meg az épületet. Nem tudjuk, – nem tudhatjuk, mert demokráciában élünk -, hogy a Pécs igen sikeres városa által fizetett 25 millió az jelkép vagy szimbólum? A nénike adott-e 25 milliót az épületért?

Egy biztos, a La Torre 2008 Kft tulajdonosváltásával kapcsolatosan a város vezetésének nem voltak aggályai. Megérne egy misét, hogyan került a La Torre 2008 Kft. egy 76 éves pécsi hölgy tulajdonába? A cég éves mérlegéről nincs adat, tisztázatlan a vásárlás körülménye.

A Magasház Pécs állatorvosi Leonardo lova. Hol kiszedték, hol meg visszatették a nyílászárókat, fúrták meg az emeletek közötti födémeket, keresve a rozsdásodási pontokat. A pénz meg csak ment, csak ment. Ha összeszámolná valaki, hogy az épület eladásából, visszavételéből, valamint a statikai vizsgálatokra, különböző tervek készítésére mennyi pénz ment el, lehet, hogy kiderülne, többe került ez a sok ügylet, mintha kezdett volna vele valamit a város maga. S nem amortizálódott volna le erkölcsileg, amelyik még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb, lakatlan épülete.

magashaz43

Érdemes lenne utánanézni ezeknek a pénzmozgásoknak, összességében mennyit nyert, vagy vesztett Pécs igen sikeres városa és a pécsiek. Egy biztos, hogy nem a pécsiek nyertek. Hanem néhány ügyeskedő.

 Amikor a Magas ház utolsó elemét is lebontják, nem csak Pécs, hanem az egész ország szegényebb lesz egy jelképpel. Az épület jelképe egy letűnt kornak, és a kor, a politika és a rendszerváltás kudarcának. Olyan, mint egy magára hagyott gyermek, akinek sorsáról szülei csak vitatkoznak, de jó döntés sosem született, születhetett. Mert egy-két szülő saját zsebre gyúrt.

 Egyébként a Nagy Spanyol befektető több ingatlant is „megszerzett” Pécs városában. Vajon azon ingatlanok sorsa mi lesz?

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_1RwkW0jTNY]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE