Kiemelt, Magyar Közélet

Hofi Géza

|

Hofi Géza a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas előadóművész 1936. július 2-án született. A stand-upról még azt sem tudtuk, hogy mi fán terem.  Hofi már akkor is csak kiállt, és mondta a jobbnál-jobb poénjait. A közönség pedig imádta.

Születési neve: Hoffmann Géza. A kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában játszott, amelyet Jászai András vezetett. Öt évig dolgozott a porcelángyárban és téglagyárban. 1960-ban szerződtette Szendrő József a debreceni Csokonai Színházhoz.
1963-ban visszatért a fővárosba, ahol az Országos Rendező Irodától kapott működési engedéllyel vidéki városokban lépett fel paródiákkal. 1968-ban a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált ismertté.1969-ben a Komlós János által vezetett Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja.hofigeza

1983-tól a Madách Kamara Színház társulatában folytatta pályáját, s ott mutatta be Hofélia című önálló estjét, amely több százszor került műsorra. Az Élelem bére című műsorát, amelyet 1987 óta adott elő, még ennél is többször láthatta a közönség. Mindkét produkciónak írója és szerkesztője is volt.

Hofi népszerű volt, nagyon is népszerű. A népszerűségének a titka a közönséggel való szoros kapcsolat volt, a gyors reagálóképesség és nagy szellemi összpontosítást igénylő rögtönzései. Kiemelkedő képességei közé tartozott a muzikalitás, az improvizációs készség. Első nagylemeze 1971-ben jelent meg, amelyet később tucatnyi aranylemez követett.  Hofit álmában érte a halál. Hofi a közönsége előtt volt beteg. Szinte a publikum is részt vett szívműtétjén. Tudott szanatóriumi napjairól. Ismerte névről orvosait, ápolónőit. Ő maga közölte úgyszólván estéről estére vérnyomását, EKG-eredményét, állampolgári-magánemberi közérzetét. Közügynek érezte ki-ki hogylétét. Hofi Géza ugyanis egyszemélyes ország lelkiismeret volt. Kőbányai fórum. Proli-nyílt tér. A nép hangja. A város humora. Az ország lelkiismerete. Senki sem tudta úgy megfogalmazni a közfelháborodást, mint Ő.  Undorodott és megvetette az ügyeseket, a s közjogi zsebeseket, az időzített bátrakat.

Hofi minden este, amikor fellépett premiert tartott. Előadásaiba beleszőve a napi híreket. A közönség szeretete és a szoros kapcsolata a szeretett közönségével segítette a lábadozását.
Hofi élesen fogalmazott, sarkított véleményeit mondta ki mások helyett.  A közönség szívéből szerette. “Álmában érte a halál” – tudósítottak a halálakor. Semmi baj nem volna, ha nem alszik el. Olyan sokáig figyelte éberen a társadalom betegségeit, olyan felszabadultan tudott viccelni a saját halálos kórjáról. Nem kellett volna elaludnia. Amikor elment hatvanhat éves volt.

“Te haver képzeld el, te figyelj! Ez itt egy elme, gyógy és intézet. Ja ja a diliház, itt lakom bent a zárt osztályon. Komolyan, zárt osztály. Én zártam be. Ja. Azért, hogy kintről az a sok hülye nehogy bejöjjön” Hofi Géza humorista “tudósít” a diliházból, a zárt osztályról. Hofi 1980-ban felvett előadása a Mikroszkóp Színpadról. Nézd végig ezt a filmet: Hofi Géza – Tiszta őrültek háza teljes film.

Aktuálisabb, mint valaha!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=taY6jj-z1UU]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE