Jártamban-keltemben

Nyíregyháza- Sóstó

|

Nemrég kamaszkorom kedvenc helyén, Nyíregyháza –Sóstón jártam. Akkoriban ide zötykölődött velünk a kisvonat, ha strandolni akartunk. Sajnos a régi vasutat már felszámolták, az állomás helyén szálloda működik. De a padok még ott vannak a helyükön!

Sóstó mindig is a kikapcsolódás helye volt, és ez mára még inkább így van.

sosto1

Van itt Strandfürdő, Csónakázó tó, Múzeumfalu, szállodák, jó kiskocsmák, csárdák, éttermek, és persze az országosan ismert Nyíregyházi Állatpark. Szuperül el lehet tölteni az időt. Gyerekes családoknak is bátran ajánlom.

sosto2

A gyönyörű tölgyfaerdőt se lehet kikerülni, nem is szabad.

Egy jól ismert anekdota szerint Nyíregyháza erdeje egy véletlen elírásnak köszönheti a létét.

sosto3

 Eszerint valamikor az 1700-as évek elején a Bécsben lakó földesúrnak elfogyott a pénze, s látván, hogy a mák ára igen magas, elhatározta, hogy nyíregyházi birtokán nagyban termeszteni fogja ezt a növényt. Írt hát az ispánnak, hogy ezer hektárt azonnal vessenek be mákkal. Mikor egy év után hazaért, döbbenten látta, hogy a mákgubók helyett apró tölgycsemeték díszlenek a hatalmas területen. Mikor kérdőre vonta az ispánt, kiderült, hogy a földesúr elfelejtett ékezetet tenni az „a” betű fölé: így nem mákkal, hanem makkal vetették be a földet. Nem kell nagy szakértelem ahhoz, hogy megtaláljuk ennek az „igaz történetnek” a gyenge pontjait. Igaz, vannak arra utaló adatok, hogy helyenként történt mesterséges erdőtelepítés a XIX. században, de ez csak elenyésző részét teheti ki a Sóstói-erdő területének.

sosto4

De akárhogy is történt, ma itt van nekünk ez a csodás erdő. Járják be, kiránduljanak nagyokat!

Ha megéheznének, jófajta szabolcsi töltött káposztát válasszanak, abból is a darás káposztát ajánlom!!!

 Biztos vagyok benne, hogy bárki, aki eltölt itt pár napot szívébe zárja a Nyírséget.

sosto5

Erre nem csak a szép környezet, a jó étel a garancia, hanem az itteni emberek összetéveszthetetlen, őszinte kedvessége, nyíltszívűsége.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE