Változó világ

Oroszország fegyverkezik

|

A múlt hónapban Oroszország hadrendbe állította az első Jaszeny osztályú, negyedik generációs orosz atom-tengeralattjárót az észak-oroszországi Szeverodvinszkben.

A K-560-as többfunkciós, nukleáris meghajtású hajó az orosz haditengerészet legcsendesebb tengeralattjárója. Fedélzetén 90 fős személyzet van. Csendes üzemmódban, víz alatt 52 kilométeres óránkénti sebességre képes. A támadó tengeralattjáró fegyverzetéhez 24 darab korszerű és 5 ezer kilométer hatótávolságú cirkálórakéta is tartozik. Nyolc torpedót képes egyszerre útnak indítani. Nemcsak hadihajók és tengeralattjárók, hanem szárazföldi célpontok ellen is bevethető.

submarin

A Szeverodvinszkről elnevezett atom-tengeralattjárót 1993 decemberében kezdték építeni a Szevmas nevű hadiüzemben és 2010 júniusában bocsátották vízre. Azt követően közel 250 napot töltött próbaüzemen a tengerben. Viktor Csirkov, az orosz haditengerészet főparancsnoka az atom-tengeralattjáró ünnepélyes hadrendbe állítása alkalmából elmondta, hogy a jövőben robotizált berendezésekkel kívánják növelni az ilyen fegyverzetek harci képességét. A robotok a célpontok felderítését segítik és a tengeralattjárók rejtőzködését tökéletesítik.

Az RBK orosz hírügynökség közlése szerint 2020-ig nyolc Jaszeny osztályú atom-tengeralattjárót építenek Oroszországban az ország haditengerészete számára. Csirkov tengernagy az ünnepségen kijelentette: “megköveteljük az ipartól, hogy megállás nélkül, amint befejeződik az előző tengeralattjáró-generáció tervezése, lásson hozzá a következő generáció tervezéséhez.”

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Németh István Gyula

    Nagyon rendes dolog tőlük, nagyon is kell az erőegyensúly biztosítása, máskülönben a pofátlanságok igencsak elburjánzanának! Lásd Lengyelország – Ukrajna esetét!
    Máskülönben, fenemód érdekes, hogy az izraelieknek is van rakétaelhárító rakétájuk, pont olyan amilyent az oroszok használtak a közelmúltban, s amire a rakéta lövöldözők eltűntek!
    Hiába, fejlődünk!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE