Kiemelt, Pilvaxwélemény

Miért halt meg 298 ártatlan ember?

|

E héten, csütörtökön példátlan gaztett történt Ukrajna felett. Lelőttek egy polgári repülőgépet. A gép 283 utasa és a 15 főnyi személyzete meghalt. Az emberiségből mindig is hiányzott az emberség. Példa rá, hogy milyen felvételeket posztolnak a világhálón, holttestekről, köztük gyermekekről.

A maláj gép az ukrán-orosz határ közelében zuhant le ukrán területen, amit oroszbarát szeparatisták ellenőriznek, nagyon megnehezítve a vizsgálatokat. Az orosz külügyminiszter szerint nem lehet terrorista cselekménynek nevezni a Kelet-Ukrajnában történt incidenst. De bizony ez terrorcselekmény.

Amikor a múlt év végén Kijevben tömegtüntetések kezdődtek azt követően, hogy az ukrán kormány bejelentette, mégsem írja alá a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval, még nem gondoltuk, hogy Ukrajna történetének legnagyobb válsága veszi kezdetét.

geproncsok

Azóta már a fegyvereké a szó. Akármi is lesz a konfliktus végkifejlete, Ukrajna már nem lesz ugyanaz az ország, mint 2014 előtt volt, a mostani válság ugyanis nemcsak külpolitikai vagy civilizációs értékválasztás szülte szembenállás, hanem Ukrajna egészének, az ENSZ, a NATO, az EU, az USA, és Oroszország csődjét jelzi.

Az ENSZ-é, amely azért alakult, hogy ne legyenek többet háborúk. Az ENSZ-é ugyanis a Biztonsági Tanács állandó tagjai között olyan országok vannak, – USA, Oroszország, Kína – amelyek lábbal tiporják az emberi jogokat, és háborús és emberiség ellenes bűncselekmények sorozatát követik el. Gondoljunk csak mit tett az USA Irakban, Afganisztánban, Guantánamón. Mit tett Oroszország Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában, pont a pekingi olimpia alatt. Mit tett Kína a Tienanmen téri diáklázadások leverésénél.

Ukrajna vezetői sokáig erőteljesen nyugatbarát politikát folytattak a verbalitás szintjén. Amikor 2013 nyarán látszólag az EU mellett kötelezték el magukat, az orosz magatartással magyarázható. Az elmúlt néhány évben a Kreml egyre türelmetlenebb és erőszakosabb módon próbálta bekényszeríteni Ukrajnát Putyin tervezett Eurázsiai Uniójába. Az USA gyengülésével Oroszország egyre magabiztossá vált a zsarolás és fenyegetés nyelvén kezdett diktálni Ukrajnának. Így fordulhatott elő, hogy Putyin Kijevben látványosan megalázta Janukovicsot 2013-ban, majd Oroszország kereskedelmi szankciókat vezetett be Ukrajnával szemben. Ezért az orosz-ukrán kapcsolatok a mélypontra kerültek. Még az oroszajkú Dél- és Kelet-Ukrajnában is jelentősen csökkent Oroszország népszerűsége.

Az EU Janus arcú politikát folytatott, és folytat Ukrajnával szemben. A tervezett társulási és szabadkereskedelmi megállapodás neokolonista törekvéseket fogalmazott meg a Közép-Európában már „bevált” recept alapján, amiről mi magyarok is tudnánk mesélni.

Kijevtől elvárták a lakosságot sújtó kemény megszorító intézkedéseket, a termelő struktúrák leépítését, a mezőgazdasági támogatások megnyirbálását, és a piacok megnyitását. Ezért az ukrán kormány nem írhatott alá egy ilyen dokumentumot. Az ukrán kormány korábbi EU-barát retorikája után ez meglepetésként érte Brüsszelt.

A tüntetések már fegyveres harcokba csaptak át. Az ENSZ, az EU, a NATO tiltakozik.

Emlékezzünk csak a XX. század végén a széteső Jugoszlávia volt Európa fekélyes sebe, most a XXI. század elején ez Ukrajna. A volt Jugoszlávia szétesésekor is kiderült, hogy az ENSZ, az EU, és a NATO is meglehetősen „impotens” teljesítményt nyújtott. Gyakorlatilag a srebrenciai mészárlás ENSZ illetve NATO tehetetlensége miatt következett be.

1995. július 13-án a Dutchbat holland békefenntartó zászlóalj potocari bázisáról hurcolták el azt háromszáz srebrenicai muzulmán férfit és fiút, akik meggyilkoltak a szerb katonák. A békefenntartóknak nem kellett volna hagyniuk, hogy elvigyék őket, számolniuk kellett volna azzal, hogy az elhurcolt bosnyák férfiak és fiúk népirtás áldozataivá válhatnak. Az 1995. július 11-i tömeggyilkosságban körülbelül nyolcezren haltak meg, főleg férfiak és fiúk. Egyébként a holland kormánynak az ügyben mindig az volt az álláspontja, hogy az ország kéksisakosainak az ENSZ nem biztosított elég védelmet és eszközt ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a körzetet támadó szerbek ellen

Egyre több vérrel a válság folytatódása garantált északkeleti szomszédunkban a nagyhatalmi játékok miatt. Nem is beszélve Moldáviáról és a Balkánról, mert ott is nagyon sok függőben lévő kérdés van, amit nem rendeztek le megnyugtatóan. Most majd megy a vita a nagyhatalmak között, hogy ki lőtte le a repülőgépet? Az oroszok, vagy az ukránok? Kinek mi az érdeke.

Az oroszoknak el kell gondolkodniuk azon, meddig éri meg nekik olyan csoportok támogatása, amelyeket ugyan felhasználhatnak politikai céljaik elérésére. de semmilyen tekintetben sem ellenőrizhetnek. Az USA is megtapasztalta ezt, amikor Afganisztánban a szovjetek ellen a tálibokat, és bin Ladent támogatta.

Egy biztos a 298 ember a nagyhatalmi játékok miatt halt meg. Valószínűleg szörnyű kínok között. Őket már senki és semmi nem hozza vissza az életbe. Semmi nem enyhítheti a hozzátartozók fájdalmát. Az ENSZ, az EU, a NATO, az USA és Oroszország pedig semmitől nem riad vissza, ha az érdekeik úgy kívánják. Ez a szép új világrend.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE