Mindennapi tudomány

Csillagközi térben a Voyager 1

|

A Napból érkező lökéshullám megerősítette a korábbi adatokat, az űrszonda valóban a csillagközi térben van. A NASA a napokban számolt be arról, hogy a Naptól mintegy 19 milliárd km-es távolságra lévő Voyager 1 egy újabb lökéshullámot regisztrált.

Ez a tény pedig megerősíti azon korábbi következtetéseket, miszerint az emberiség által fellőtt, legtávolabbra elért eszköz már valóban a csillagközi térben utazik.

PIA17462_top

Az 1977-ben felbocsájtott Voyager 1 a legtávolabbi ember alkotta szonda a Földtől. A szonda küldetése (a Voyager Interstellar Mission) a mai napig tart, az eszközből folyamatosan érkeznek az újabb és újabb adatok. 2013 őszén a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy sikerült elérni a csillagközi teret, amit abból szűrtek le, hogy a szonda csak jókora késéssel regisztrálta a Napból érkező lökéshullámokat, az őt körülvevő plazma pedig megfelelő módon reagált arra. Most egy újabb ilyen lökéshullám érte el a csillagközi utazót, ami megerősíti a korábbi adatokat Ezért a NASA szakemberei biztosra veszik, hogy sikerült elhagyni a Nap helioszféráját.golden_record_cover_sm

A Voyager 1 ugyan még nem lépett ki a Naprendszerből (ehhez az üstökösök egy utolsó csoportját kell maga mögött hagynia), a Nap körüli elnyújtott buborékként elképzelhető helioszférából azonban már eltávozott. Ennek azért van jelentősége, mert ezzel belépett a csillagközi térre jellemző, a töltött részecskék (plazma) híg leveseként jellemezhető régióba, így már csak a fokozott naptevékenység, pontosabban a napkorona kidobódásaiból eredő lökéshullámok érik el, amely egyfajta cunamiként söpri el a szomszédos csillagoktól eredő sűrűbb részecskéket. Ezt a kutatók a plazma “csilingeléseként” jellemzik, az űrszonda megfelelő eszköze pedig időben szolgáltatja számukra az érdekes adatokat. Az első ilyen, még 2012-ből eredő hullám túlságosan gyenge volt a megbízható jelzés regisztrálásához, a másodikat azonban 2013 márciusában már egyértelműen jelezte a szonda, a plazma oszcillációjából (a kevésbé sűrű tér máshogy reagál a lökéshullámokra) pedig arra következtettek, hogy sikerült elhagyni az említett helioszférát, ahol a napszél uralkodik.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE