Kiemelt, Magyar Közélet

Stadionok. Nincs megszorítás

|

“Ne figyeljenek arra, amit azért mondok, hogy megválasszanak” – mondta Orbán Viktor. És igaza volt, tényleg nem hazudott! Mást mondott a kampányban, mint amit a választások után cselekedett. Megszorítás? Reform? Elvonások? Ugyan már! Hogy képzeli a nyeszlett ellenzék, hogy ilyen szavakat párosítanak a kedves Vezérhez!

Csütörtökön az államháztartási hiány megugrása miatt 110 milliárd forintos belső zárolást hajt végre az állam, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A cél az, hogy így mindenképpen tartani tudják a 2014-re tervezett, 2,9 százalékos hiányt.megszoritasok5

Orbán Viktor csupán vész- és óvintézkedésként értékeli a csütörtökön bejelentett költségvetési zárolásokat. A miniszterelnök azt elismerte, hogy a költségvetési hiány a tervezett szint “szélén”, három százalék körül lesz. A kormány nagyot szorít a felsőoktatáson, a szociális ellátáson, a munkanélküli támogatáson is. A presztízsberuházások azonban töretlenül folytatódnak.

Szakértők szerint idén még egy közel 100 milliárdos megszorító csomagra számíthatunk. Nem érinti a megszorítás a presztízsszámba menő, önálló sportegyetem 17 milliárd forintját, mint ahogy hasonló indokokkal adnak 40 milliárd forintot a Közszolgálati Egyetemnek (Ludovika Campus). Nem érinti a zárolás a büntetőeljárásról szóló törvény alapján megállapított kártalanításokat, a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését, a kormányfői és kormányzati protokollt, az országos közúthálózat-fejlesztési programot, a légi mentés eszközparkjának fejlesztését. Nem lesz megszorítás továbbá több mint három tucat sportfejlesztési programnál, a Bozsik stadiontól kezdve egész Pécsig.

Az idén áprilisban Brüsszelbe elküldött konvergencia programban a magyar kormány ígéretet tett arra, hogy 600 milliárd forintot elvonnak a szociális szférától. Szakértők szerint a költségvetési “lyuk” 200 milliárd forintos, ezért arra számítanak, hogy még egy megszorító csomag keseríti meg az emberek életét.megszoritas8

A három százalék alatti deficit sem elég az államadósság növekedésének a megállításához, mert az állam, részesedéseket vásárol különböző cégekben és erre elég sokat költ. A zárolás – megszorításnak nemcsak önmagában a deficitcsökkentés az oka, hanem egyre inkább az államadóssággal kapcsolatos tartós problémák, melyek miatt, jobban meg kell szorítani a nadrágszíjat.

A kórházaknak jelenleg 110 milliárd forintos kifizetetlen számláik vannak, több beszállítójuk már csak készpénz ellenében teljesíti a az egészségügy megrendeléseit. Nemcsak gyógyszerben szenvednek hiányt, de már a betegek élelmiszerellátásának kifizetése is több helyen nehézségeket okoz. Csökkennek a munkanélküliek segélyezésére fordított összeget, és pénz vonnak el a szociális ellátástól is.

De ezek nem megszorítások. Mert azt a szót a kormány úgy kerüli, mint ördög a tömjénfüstöt.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE