Pécsi hírek, Pilvax Primőr

Dr. Páva úr és az egy euró

|

Többek számára ismeretes, hogy 2009 májusa óta, amikor is dr. Páva Zsolt úr másodszor, majd 2010 októbere óta harmadszor is Pécs polgármestere lett, Pécsett elzárták a pénzcsapokat, szigorú gazdálkodást vezettek be, a közpénzekre fokozottan odafigyelnek. Az is ismeretes, hogy visszavásárlások kezdődtek a városban.

Elsőként, még 2009-ben, az éppen dr. Páva Zsolt első polgármesteri időszakában, egy francia cégnek általa eladott vízközműszolgáltatás visszaszerzésére került sor. Itt most eltekintenék attól, hogy a visszaszerzés körüli bonyodalmakra kitérjek, a lényeg az, hogy állami segítséggel, ami 3 milliárdot jelentett közpénzből, lezárult az ügy.1 eurós érme Franciaország

Ennek egy apró mozzanata volt, kampányfogásként sem utolsó mozzanata, hogy a polgármesterünk a sajtó nyilvánossága előtt befizetett 1 eurót, mint vételi árat az önkormányzat pénztárába. Stílusosan francia 1 euróst. Ni, csak van humorérzéke a polgármesterünknek, gondoltam. Példát példa követ; amikor úgy látszott, hogy eladó sorba kerül a helyi focicsapat, ismét 1 eurós vételárat ajánlott fel a tulajdonosnak.

Azonban ide már nem személyesen ment, hanem maga helyett mást küldött. Nem tudom, hogy egy olimpiai bajnok miért vállal el ilyen megalázó feladatot, egy olyan ember, aki a Haza büszkesége, és akinek szerény véleményem szerint polgármesterünk a teljesítménye alapján a „kistáska” hordozója sem lehetne, de tény, az úr beült az autójába és elindult. Magával vitt 1 eurót, magyar nem lehetett, ezért a sajtó a kiadó országgal most nem foglalkozott. Elautózott a belvárosból a Szigeti útra, bement az illetékeshez és letette az 1 eurót, mint a polgármester úr vételi ajánlatát. Miután a bent tartózkodók gondolom kiröhögték magukat, közölték a polgármester úr megbízottjával, hogy ennyiért nem. Olimpiai bajnokunk fogta az 1 eurót és visszaautózott a pénzzel és a válasszal a belvárosba. Felmerül a kérdés, hogy a jogászi végzettségű polgármesterünk miért nem a törvényes és Alkotmányban rögzített forinttal akart fizetni? Tőle kell megkérdezni. Viszont szerényen megjegyzem, hogy neki a törvények betartása és betartatása is a feladata. Az Alkotmány pedig kimondja, Magyarországon a törvényes fizetőeszköz a forint.

 A tegnapi sajtóban megjelent, hogy a városunk vezetése, élén dr. Páva Zsolt polgármester úrral, 25 milliós ajánlatot tett egy magántulajdonban lévő ház megvásárlására, amelyet záros időn belül le kell bontani az érvényes és jogerős bontási határozat alapján. A hírek szerint az önkormányzaton kívül egyetlen jelentkező sem volt az épületre, hiszen még csúnyábbá teszi az ügyet, hogy a bontási költséget 1 milliárd forintra taksálják a hozzáértők. Ilyen „menyasszony” pedig nem túl kelendő. Én 2009 óta veszek részt a Megyeri tér és a Magasház körül kialakult helyzet tanulmányozásában. Az ügy jelentős részét, bizonyos mélységig ismerem. Képben vagyok azzal a gazdasági – politikai potenciállal, amely ez mögött a nagy üzlet mögött áll. Ismerve az elmúlt 25 év ilyen típusú ügyeit, talán nem járok messze az igazságtól, ha leírom; számos család, politikai erő érdekelt abban, hogy ez az üzlet létrejöjjön. Megválaszolatlanok olyan kérdések, amelyek józan ésszel ellentmondanak minden olyan intézkedésnek, amelyet a közhatalom a Magasház és a Megyeri tér ügyében tett eddig.

Azonban visszatérnék a vételár kérdésére. Polgármester úr 25 milliót ajánlott egy olyan épületért, amely senkinek sem kell, és amelyet csillagászati összegért le kell bontani. Valahogy most nem jutott eszébe az 1 euró! Miért? Most nagyon is helyén való lett volna, hogy egy spanyol kiadású 1 euróssal bekopogtasson akár ő maga, akár megbízottja a felszámoló biztoshoz, és letegye az asztalára, mint vételi ajánlatot. A ház ebben a konstrukcióban ennyit sem ér, a köznépnek, nekünk pécsi és magyar polgároknak. Valakiknek azonban sokat. Igaz, a költségeket nem ők fizetik, a hasznot viszont majd ők vágják zsebre.

A pécsi Magasház egy kitűnő példája annak, hogy ma miért tart itt ez az ország. Meglátásom szerint a mai építőipar, az ingatlanforgalom a melegágya a korrupciónak, a jól álcázható, törvényileg védett korrupciónak. Mert mi, egyszerű állampolgárok miként tudnánk bebizonyítani, hogy 1 km sztráda miért került a példa okáért 3.7 milliárd forintba? Miért nem csak 1.7 milliárdba? Melyik a valós bekerülési ár? A Magasház esete azonban más. Asztaltársaságunk jól el van látva építő – és építészmérnök támogatókkal és így szakértőkkel. Egybehangzó véleményük, hogy a Magasház statikailag erős, szó nincs életveszélyről. Egyöntetű abban is a véleményük, hogy nem kellene egy milliárd ahhoz, hogy hasznosíthatóvá lehessen tenni az épületet. Még abban is egység mutatkozik közöttük, hogy az értékében túlpozicionált telek hasznosítása is vezérelheti azokat, akik a mindenáron történő bontást nagy valószínűséggel kierőszakolják. Természetesen nem a köz érdekében, hanem a saját óriási hasznuk reményében. Szakmai magyarázatot ugyan is nem látnak a bontást illetően.

Összegezve a leírtakat. Polgármesterünk egy stratégiai szolgáltatóért 1 eurót fizetet. Egy magyar viszonylatban közepes csapatért is 1 eurót akart adni. Ugyanakkor egy „életveszélyessé” és bontásra ítélt épületért nem sajnált a mai árfolyamon közel 82 ezer eurót ajánlani. Azért ez elgondolkodtató, nem?

 A Magasház sötét múltja után már a sötét jelenen is túl vagyunk. Beléptünk a sötét jövőbe. Az egy euró elgurult. Nem is keresik. Minek? Annál sokkal, de sokkal nagyobb összegben megy a „játék.”

http://asztaltarsasag.blogspot.hu/2014/06/maraczy-tibor-dr-pava-ur-es-az-egy-euro.html#more

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Lőrincz Miklós

  Tisztelt Sütő úr!
  Igen jó üzleteket köt, csak kinek az érdekében? Egy biztos, nem a pécsi polgárok érdekében.

  ↑ LinkVálasz
 2. Dr. Sütő László

  Páva nagyon is jó üzletet köt. Mert: nem azért kezdték el folytatni az M6-ost Kökény. Málom irányába mert forgalmi adatok ezt sürgették, nem. Az út aljzatba bedarálva lehet felhasználni a magas ház betontörmelékét. A 2 nyertes pályázat külön -külön fut, mindegyik milliárdos költségvetési tervvel. Az egyiknél nem az szerepel hogy a közelből lesz szállítható az alap, a másiknál meg hogy nem kell mesze , környezetvédelmi előírásokat betartva ennyi törmeléket elhelyezni. A haszon több száz milliós lesz nekik, csak egy kis könyvelési technika kérdése innentől !!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE