Mindennapi tudomány

Volt-e Holdraszállás?

|

Volt-e tényleg Holdraszállás vagy az egész egy hatalmas átverés? Negyvenöt évvel azután, hogy 1969. július 20-án Neil Armstrong az első emberként a Holdra tette a lábát, Amerikában még mindig akadnak olyanok, akik az egészet nem hiszik el.Az 1969-s év a hidegháború kora, hatalmas űrverseny volt a Szovjetunió és USA között. Amikor elkezdődött az űrkorszak, amiben a SZU állt nyerésre azzal, hogy Gagarin személyében az első űrhajóst az űrbe juttatták. Erre USA-nak is bele kellett húznia, Kennedy elnök célul tűzte ki a holdraszállást.

A holdraszállást az amerikai kormány itt, a Földön, egy filmstúdióban rendezte meg, mert az igazi túl sokba került volna, ugyanakkor borsot akartak törni az oroszok orra alá, demonstrálva, hogy az USA technológiája jóval fejlettebb, mint az övék. Így szól az az összeesküvéses elmélet, amely évtizedek óta nem megy ki a divatból, sőt nemzedékről nemzedékre egyre több hívet szerez magának. Ma az amerikaiak húsz százaléka gondolja úgy, hogy átverés volt az egész.holdraszallas21

A tagadók úgy gondolják, hogy a megrendezett holdra szállással az akkori amerikai kormány a vietnami háborúról akarta elvonni a figyelmet. Szerintük Holdra szállás nem is volt, a jelenetet az Arizona-sivatagban vette filmre az amerikai űrkutatási hivatal.

A hitetlenek több elmélettel is előrukkoltak. Az egyik szerint a holdutazás 1969-ben technikailag lehetetlenség volt, az űrhajósok megsültek volna, a Holdhoz vezető úton a Van Allen övezet sugárzásától.

A legtöbb hitetlen azzal próbálja alátámasztani véleményét, hogy az első két űrhajós Holdon készült fényképein nem látszanak az égen csillagok. Márpedig ha a Holdnak nincsen atmoszférája, akkor a csillagoknak ott még erősebben kell látszaniuk, mint a Földön.

Szakemberek szerint még a Földön is csak akkor látszanak az éjszakai felvételen a csillagok, ha megfelelően hosszú expozíciós idővel készül a fénykép, de a Hold napos oldalán nagyon rövid idővel kellett fényképezni. Olyan expozíciós idő mellett, amilyet az amerikai űrhajósoknak kellett használniuk, a Földön sem lennének láthatóak a csillagok.

A hitetlenek másik kedvenc érve az, hogy a Holdra szálláskor készített videófelvételen lobog az amerikai zászló, holott a Holdon nincsen levegő, így nincs szél sem.

Moon-Landing

A tagadás elmélet 2001-ben új erőre kapott, a Fox TV “Összeesküvési elmélet: Leszálltunk-e a Holdon?” című műsoráig. Az adás úgy állította be a NASA űrhivatalt, mint amely mással sem foglalkozik, mint “hülye filmek rendezésével”.

A vita talán elcsendesedik majd, ha a közeljövőben az Egyesült Államok újra embert küld a Holdra, ahogy ez a tervekben szerepel.  Az is lehet, hogy amikor a következő űrhajósok lefényképezik a 45 évvel ezelőtti Holdra szállás ott maradt eszközeit, a hitetlenek majd azt mondják: “Ezt is úgy hamisították”.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE