Jártamban-keltemben, Pilvax Primőr

Csótár uram és egy osztrák úr

|

Ez év tavaszán ismét Zalában jártunk, és elvetődtünk a Szentgyörgyvölgyben élő Csótár Rezső fazekas mester otthonába is. Egyszerre érkeztünk oda egy idős osztrák házaspárral. Amint később kiderült, az osztrák úr már elmúlott 86 éves. Egy hölgy életkorát pedig ugye nem illik kérdezni.

 A mester mindjárt korong mellé ültette a látogatóit, történetesen életem párját és az osztrák urat.Csótár Rezső3(1)

 Az idős osztrák úr először húzódozva fogadta az invitálást, de végül is kötélnek állt. Nem kellett szégyenkeznie, mert már az első próbálkozásra kiderült, hogy ügyes keze van és egy igen tetszetős kis tárgyat sikerült alkotnia. Kedves felesége kitágult szemmel és mosolyogva figyelte férje produkcióját, majd a következőt is, végük megkérdezte, hogy mennyit kell fizetnie. Amikor kiderült, hogy ez semennyibe nem kerül, először nagyon csodálkozott, amely csodálkozása fokozódott, amikor azt is megértette, hogy a férje által készült tárgyakat elviheti. Az úr pedig talán ennek örömére, vagy inkább a barátságos házigazda további segítségében bízva, egy új tárgy megalkotásának kérésével állt elő. Legyőzve a nyelvi nehézségeket, húsz perc múlva a kívánt mintadarab készen állt. Természetesen ez is ajándék tárgyát képezte. Látszólag Csótár urat csupa veszteség érte. Feltehetem a kérdést úgy is, miért érte meg Csótár uramnak, hogy több mint egy órán át foglalkozzon velünk, az általunk korongozott tárgyakat nekünk adja, és még egy fillért se kérjen mindezért? Mert megérte neki, nagyon is megérte!

 Maradjunk az osztrák úrnál. Csótár uram kapott egy olyan ötletet és mintadarabot, amely iránt valószínűleg van és lesz kereslet Ausztriában.

Csótár Rezső munkái2(2)

Csótár Rezső munkái

Ezt bizonyítandó elhangzott egy olyan kérdés is, hogy a sorozatgyártás esetén milyen színárnyalatokban tudná a mester előállítani a terméket. Továbbá kapott Csótár uram Gratz és környékére egy hathatós ingyen reklámot.

Csótár égetendők 142 pici

Az égetendők

 Mert nincs kétségem afelől, hogy ez az idős házaspár ajánlani fogja őt és termékeit a baráti, ismerősi, rokoni körének. Talán még kerámiákat árusító üzleteknek is. Számomra Csótár Rezső fazekas mester, a népművészet mestere bizonyította, hogy nem csak fazekasnak, de üzletembernek is kitűnő.

Csótár cserepek a műhelyben 0358 kivágva pici

Cserepek a műhelyben

Ilyen gondolkozású, ilyen üzleti felfogású emberekre lenne szükség itt Pécsett és Baranyában is. Ilyenekre a városi cégek élén, és a politikai életben is. Emberközpontú, nem csak az egyéni hasznot hajszoló, csak önös érdekeket szemelőt tartó iparosokra, szolgáltatókra, céges vezetőkre.

 Kérdezhetik, hogy mikor dolgozott Csótár úr. Nem tudom. De egy biztos. A két nappal későbbi látogatásunk során láttuk, hogy újabb nagyobb mennyiségű korongozott termék várt kiégetésre. A többit tőle kérdezzék meg.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE