Kiemelt, Mindennapi tudomány

Megérkezett a Rosetta

|

Megérkezett célpontjához, a Csurjumov – Geraszimenko – üstököshöz az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája. A szonda 100 kilométerre megközelítette az üstökösmagját. tíz év kemény munkája van e nagyszerű tudományos teljesítmény mögött. A szondát 2004. március 2-án indították útnak.

A hordozórakéta hibája miatt egy évvel el kellett halasztani a startot, emiatt új célpontot kellett találni. A választás a Csurjumov–Geraszimenko- üstökösre esett. A Rosetta több mint tíz évig repült a céljához. Közel 6,4 milliárd kilométert tett meg. Ötször kerülte meg a Napot. Háromszor a Föld és egyszer a Mars mellett elrepülve a bolygók gravitációs lendítő hatását kihasználva érte el a célját.

Comet_on_3_August_2014_fullwidth

A Rosetta ugyan a célja közelében jár, de a következő hónapokban több fontos manőver vár rá. Ahogy ezt az alábbi videó is mutatja. Szeptember elején már alig 30 km –re lesz az üstökös magjától. A tegnap reggeli felvételeket meglátva az ESA teamje mondta, hogy nem lesz könnyű leszállóhelyet választani.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Mf1zsACcXc4]

A novemberi leszállásig a repülésirányítók minél közelebb, a felszínt néhány kilométerre megközelítő pályára fogják manőverezni a Rosettát. Az animáció csak hozzávetőlegesen érzékelteti a pálya jellegét. Annak tényleges alakját sok tényező befolyásolja. Például a szabálytalan alakú mag szabálytalan gravitációs tere, de az üstökös erősödő aktivitása esetén még a magból kiáramló gázok is nyomást fejthetnek ki a vitorlaként álló napelemtáblákba, és módosíthatják a Rosetta pályáját.

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE