Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A legnagyobb szuperhold 2014-ben

|

Augusztus 10-én vasárnap 20:09-kor következik be a holdtölte, ekkor az égi kísérőnk a Vízöntő csillagképben tartózkodik, a 2014-es év legnagyobb teleholdja. Vasárnap este holdkeltétől (19:33) megfigyelhetjük a szuperholdat.

micro-supermoon-sciarpetti

Ennyi a különbség

A szuperholdnak  nevezett égi jelenség úgy jön létre, hogy ekkor a Hold a perigeumba, azaz földközel pontba kerül.

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).

Ez a távolságkülönbség a Holdunk látszó átmérőjében is megfigyelhető. Földközelpontban nagyobbnak és fényesebbnek látjuk égi kísérőnket, a Holdat.

Ha a földközelpont egybeesik a holdtöltével, akkor beszélünk szuperholdról. Júliusban és szeptemberben ez az egybeesés egy napon belül lesz, augusztusban pedig egy órán belül.

supermoons

A szuperhold átlagosan minden 13. hónap 18. napján előfordul, tehát nem szokatlan jelenségről van szó. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Más a helyzet, ha a Hold a látóhatár közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. A szuperhold-hatást ez erősítheti.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=D1KKpeW231Y]

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE