Kiemelt, Változó világ

Ne provokálja az EU az éber Putyint

|

José Manuel Barroso azt mesélte EU-s kollégáinak egy szombati, Putyinnal történt telefonbeszélgetését követően, hogy az orosz elnök azt mondta neki: “ha akarnám, két hét alatt be tudnám venni Kijevet”.

Ezzel pedig egyértelműen arra utalt, hogy ne provokálják újabb uniós szankciókkal – állítja, a La Republica olasz napilap. Egy nyugat-európai diplomata a Spiegel Online-nak megerősítette, hogy Barroso valóban erről beszélt szombaton.putyin

A hétvégi EU-csúcson David Cameron brit kormányfő arról beszélt: nem szabad elkövetni azt a hibát, mint 1938-ban Hitlerrel, vagyis a békülékeny hangnemet most kerülni kell. Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy nem szabad bízni Putyinban és vigyázni kell, hogy Lettország, Észtország ne jusson Ukrajna sorsára.

Vlagyimir Putyinminden oroszok cárja” azonban már korábban eltervezte ukrán területek megszerzését, és csak a megfelelő alkalomra várt, hogy érdekeit érvényre juttathassa. A 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón Putyin mesterségesen létrehozott államokról beszélt, melyek között Grúziát és Ukrajnát sorolta fel. Mint ismert a találkozót követően nem sokkal egy ötnapos háborúban elfoglalta Grúziától Abháziát és Dél-Oszétiát. Ott is kijátszotta az orosz nemzetiségi kártyát.

putingazprom

Az ukrán – orosz konfliktusban sokkal többről van szó, egyrészt az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállása a félszigeten található, másrészt a fekete-tengeri olaj és gázkincs jelentős része feletti kontroll megszerzése, valamint a Déli Áramlat gázvezeték új, költséghatékonyabb útvonalának kiépítése áll az ok az orosz invázióra.

A “fölggáz” fegyveren tartva a kezét Putyin előnyben van amire Európa egy része a közeledő téllel alaposan ráfázhat.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE