Kiemelt, Magyar Közélet

Nemzeti Piáldák

|

Néhány napja felröppent a hír, hogy jönnek a Nemzeti Italboltok. Aztán kormányzati oldalról cáfolták. Akkor lesznek. Csak kicsit korán jöttek elő vele, az önkormányzati választások előtt. De majd utána. A trafikmutyi után az alkohol is a Fideszhez hű lojálisak kezébe fog kerülni. A régi jelszó is igaz némi módosítással: „Hűség a Fideszhez, hűség a nagy dohányhoz!”

Gondolom, hogy a Nemzeti Piáldák bevezetésénél is az egészségvédelem és a 18 éven aluliak védelme lesz a hivatkozási alap. Gondoljunk csak bele mennyivel egészségesebb és hazafiasabb, ha egy fidesznyik által működtetett Nemzeti Dohányboltból veszi meg a polgár a halált is okozható szívni valót. Egy biztos, hogy a szeszes ital bizniszben nagyon nagy pénz van ahhoz, hogy erre ne csapjanak le.kocsma

Néhány kérdés a Nemzeti Italboltok tenderével kapcsolatban:

– hányszor fogják módosítani a törvényeket és a feltételeket a tendereztetés alatt?

– mennyire lesz személyre szabva a pályáztatás? Mennyire lesz szubjektív az értékelés?

– titkosak lesznek-e a pályázatok bírálata? Kik lesznek a bírálók és mennyit kapnak ezért?

– mi történik majd a trafikok szeszes ital árusítási jogával? Vagy csak ők árulhatnak majd piát? (Egyszerűbb lenne, csak feliratot kellene cserélni: Nemzeti Dohány és Italbolt.)

– mi lesz a sorsa a jelenleg kocsmaként üzemelő élelmiszer boltokkal? Pályázhatnak-e eséllyel koncesszióra, vagy a dohánytermékek után az alkoholt sem árulhatnak? Ez hány kisvállalkozás csődjét fogja eredményezni és hány munkahely szűnik majd meg?

– a Nemzeti Italboltok létrejötte mennyiben fogja növelni a feketepiacot és csökkenteni az állam  adóbevételeit? Mert ez nem volt szempont a dohány lenyúlásánál.

– vajon azEmberek, hogy fogják fogadni, hogy nemcsak cigiért, hanem piáért is akár kilométereket kell majd gyalogolni?

 Végül, de utolsósorban a Nemzeti Italboltokat is Lázár János és „tanácsadói”fogják levezényelni? A tömény italok kiskereskedelme jóval nagyobb üzlet, mint a dohány biznisz. A trafikpályázat meghirdetésekor a dohánytermékek kiskereskedelmén 4 százalék árrés volt.  Ez múlt év júliustól 10 százalékra emelték. Az égetett szeszek többségét úgy 20-35 százalékos árréssel tudják forgalmazni az élelmiszerláncoknál. Viszont a kisebb boltoknál ennél nagyobb, akár 100 százalékos árrés is előfordulhat.

Tehát ezt a piacot is újra kell osztani.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE