Kiemelt, Mindennapi tudomány

Napvihar

|

Erős napvihar közelít a Föld felé, de a coloradói űridőjárás-előrejelzési központ számításai szerint nem okoz komolyabb zavarokat bolygónkon. AR2158 foltcsoportban történt egy X 1.6 osztályú napkitörés szeptember 10-én 17:46-kor világidőben.

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamic Observatory)  észlelte a napkitörést (flert), a műhold adatai szerint azonban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a központi csillagunkból “kispriccelő” töltött részecskék túlnyomó része a Földtől északra süvít el.anigif2

A részecskék közepes, óránként 4,02 millió kilométeres sebességgel száguldanak, ez azt jelenti, hogy legkorábban pénteken érik el a Földet. Tom Berger, az űridőjárás-előrejelzési központ igazgatója hangsúlyozta, több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart, ám mivel a töltött részecskék túlnyomó hányada elkerüli a Földet, legfeljebb kisebb zavarokat okozhat a műholdak működésében és a rádióforgalomban. Előfordulhatnak kisebb ingadozások a villamosenergia-hálózatban, mivel a napvihar kihat a Föld mágneses terére is.

“Nem kell komoly zavaroktól tartani” – mondta Tom Berger, aki pozitívumként emelte ki, hogy a napkitörés keltette mágneses viharnak köszönhetően viszont a sarki fény látványos jelenségében lehet majd gyönyörködni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE