Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

Kampány, fórum, vita

|

 Alighogy véget ért az önkormányzati választási kampány első fele, már kezdődött is a második. A polgármester- és/vagy képviselőjelöltként indulni szándékozók szeptember 8-án 16 óráig adhatták le ajánlószelvényeiket. Pécsen a valasztas.hu honlapon közzétett adatok szerint 7 polgármester-jelölt, a város 19 egyéni választókerületében összesen 136 képviselő-jelölt indul a szavazatokért, ez választókerületenként átlagosan 7 főt jelent.

Nem lesz könnyű dolguk tehát a pécsi polgároknak, tanulmányozhatják a nyomtatott vagy éppen elektronikus formában érkező programokat, ígéreteket, terveket, javaslatokat. A hírekből úgy tűnik, ez a választási kampányidőszak sem lesz eseménytelen. Miközben a polgármester-jelöltek az utcákat járják, az esetek többségében párt- vagy szervezeti logókkal ellátott plakátokon mosolyognak, vagy éppen sajtótájékoztatókat tartanak, máris megtörténtek az első összezördülések a vitafórumok kapcsán. Az egyik jelölt azzal vádolja a másikat, hogy hamisan használta fel az ő nevét, amikor azt nyilatkozta a sajtónak: mindenki, az illetőt is beleértve, vállalta a fórumon való részvételt. A dolog pikantériáját az adja, hogy a két jelölt egészen az utóbbi időkig közösen tolta a helyi politika – helyesebben: közélet – szekerét, ám nemrég a szakítás mellett döntöttek. Kérdés persze, hogy ez a szakítás mennyiben tekinthető véglegesnek…regisztrációs szavazás

 Nem meglepő, hogy egy megyei jogú városban viszonylag kevés, az összes jelölthöz képest elenyésző a függetlenként indulók aránya, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a civilek – jelen esetben nem párttagok vagy valamely párt(ok) támogatását élvezők – döntéseit képviselőként nem köti sem párt, sem frakciófegyelem. Nem kényszeríthetők arra, hogy szavazógépekként nyomkodják a gombokat, emeljék a kezüket igenre vagy nemre, illetve ingassák a fejüket, amikor valakinek éppen arra van szüksége.

Ezek az emberek tudnak igazán megfontoltan és körültekintően dönteni egy-egy fontos, a pécsi polgárok számára lényeges kérdésben, nem kell a megyei vagy országos központból jövő utasítások alapján cselekedniük vagy éppen érvelniük adott esetben. Bár személyesen egyiküket sem ismerem, remélem, esetleges bekerülésük folytán aktívan részt vesznek majd a város életének alakításában, a jövő munkálásában. Ugyan az esélyeik – megyei jogú városról lévén szó – kisebbek a többi, különböző színekben induló jelölttel szemben, mégis arra buzdítok mindenkit, szavazatával támogassa azokat, akik hitelesen képviselhetik a városlakók érdekeit, minden pécsi közös érdekét.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE