Kiemelt, Mindennapi tudomány

Megkezdődött a csillagászati ősz

|

Ma 04:29:47-kor bekövetkezett az őszi napéjegyenlőség, és ezzel kezdetét vette a csillagászati ősz. E napon a Napunk keleten kelt, és pontosan nyugaton fog lenyugodni, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egyenlő. Ezért a neve „napéjegyenlőség”.

Szeptember hónapban a Nap az állatöv csillagképei közül az Oroszlán csillagképből a Szűz csillagképbe lép át, valamint ma keresztezte az égi egyenlítőt és átkerül a déli éggömbre.

Napéjegyenlőségnek (latinul aequinoctium) nevezzük azt az állapotot, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart.

eviegbolt

Ezen a napon pont ugyanolyan hosszú lesz a nappal, mint az éjszaka. Ettől fogva pedig megállíthatatlanul robogunk az őszbe, és a sötét órák száma napról-napra növekszik majd, egészen karácsonyig.

Az őszi természet szépsége szomorúsággal keveredik, mert az idő, ami kiszabatott nekünk egyre gyorsabban telik. „Az ember az egyetlen lény, akit zavar az idő, és ebből a nyugtalanságából származik kifinomult művészetének nagy része, vallása java része és majdnem egész tudománya. Mert a természet időszakos szabályossága, a felkelő Nap és csillagok, az évszakok lassú ritmusa vezetett a törvény és a rend fogalmához, amely minden tudományok kezdete” (Arthur C. Clarke).

 Azért lehet gyönyörködni a kora őszi természet szépségében, még lehet kirándulni is. Ugyan az esték és az éjszakák már hűvösebbek gyönyörködhetünk az éjszakai égbolt szépségében is.

A napegyenlőség az equinox zeneszerzőket is megihletett. Jean Michel Jarre szintetizátorra komponált zenét ettől a témáról:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=K_5prQHTs0U#t=10]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE