Kiemelt, Mindennapi tudomány

Az űrkorszak nyitánya

|

1957. október 4-e történelmi dátum ugyanis ezen a napon sikerült először Föld körüli pályára állítani egy emberkéz alkotta tárgyat, a Szputnyik-1-t. Az űrkorszak a fegyverkezési verseny és a hidegháború alatt vette kezdetét, nem a nemzetek békés együttműködése közepette.

A két akkori világhatalom, az USA és a Szovjetunió gyorsított ütemben interkontinentális ballisztikus rakétákat terveztek, hogy háború esetén az atom- és hidrogénbombáikkal egymást, és így magát a Földet is elpusztítsák.szputnyik1

A Tudományos Társaságok Nemzetközi Tanácsa 1957 július 1-jével meghirdette a Geofizikai Évet, ami a Föld körüli térség jobb megismerését is célul tűzte ki . A Szovjetunió és az USA ettől kezdve presztízskérdést csinált abból, hogy megalkossa a saját mesterséges holdját, és azt az űrbe is juttassa. A ballisztikus rakéták fejlesztése ekkor már gőzerővel folyt.

 A versenyben először az amerikaiak jártak az élen. A Wernher von Braun által irányított katonai fejlesztőcsoport 1956. szeptember 20-án a háromlépcsős Jupiter-C rakétával sikeres kísérleteket hajtott végre. A szovjetek Szergej Koroljov főkonstruktőr által vezetett csoportja 1957 májusában megkezdték az R-7 jelű interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését. Az augusztus 21-én és szeptember 7-én végrehajtott rakétakísérletek sikeresek voltak, a rakéták 9000 kilométert tettek meg. A rakéták Bajkonurból startoltak, és a súlyra hozott orrészük a Kamcsatkán lévő célterületen csapódtak be.

Koroljov

Koroljov

Közben 1955-ben mindkét szuperhatalom megkezdte a saját űrprogramját a Szputnyik, illetve a Vanguard-programokat. Koroljov 1954-ben jelentést írt a szovjet pártvezetőknek, hogy bár interkontinentális ballisztikus rakétát hoznak létre, amely nagytömegű fegyverek célba juttatására alkalmas, de a hordozórakéta módosításával műholdakat is lehetne Föld körüli pályára juttatni.

A szovjet pártvezetés Koroljov jelentése után Keldis akadémikust bízta meg az első szovjet tudományos kutatóhold megtervezésével és megépítésével is. A szovjetek szerettek titkolózni ezért a projektet D-objektumnak nevezték, és 1,4 tonna össztömegűre tervezték az első műholdat. Rossz elképzelni, hogy már akkor is az első komolyabb rakéták akár 1 tonnás atom, vagy hidrogénbombát is hordozhattak volna. 1957 nyaráig, amikorra a kísérleti startot tervezték, két év állt a fejlesztők rendelkezésére. A szovjetek a túlzott titkosság jegyében több kutatóintézetet vontak be a munkába, de azok semmilyen kapcsolatban nem voltak egymással a „közös” munka során.

Ugyan Keldis kiváló szervező és szakember volt, de ilyen feltételek mellett nem volt teljesíthető a határidő. Koroljovnak ezért folyamatosan sürgetni kellett a D-objektum építését.Keldis akadémikusnak 1956 októberére kellett volna a műhold prototípusát megépíteni, de az említett munkamegosztás miatt ez nem készült el. A szovjet titkosítások feloldása után ma már tudjuk, hogy a D fedőnevű műhold csak 1958-ra készült el, és május 15-én indították Föld körüli pályára. Ezzel a műholddal a Szovjetunió lemaradt volna az Egyesült Államok mögötti űrversenyben, mert az USA 1958. február 1-jén felbocsájtotta az Explorer-1-t.

r7raketa

R-7 rakéta

 Koroljov rájött, hogy ha a nagytömegű műholdat építik meg lemaradnak, ezért egy kisebb, és egyszerűbb műhold megépítését tűzte ki célul. Hírszerzési adatokból már azt is tudta, hogy az amerikaiak is csak egy néhány tízkilós eszközt terveznek az űrbe juttatni. A Szputnyik-1 tervezése 1956. november 25-én kezdődött. Tudományos mérőműszert alig terveztek rá, hogy meg tudják előzni az USA-t. Ez az egyszerű szputnyik 58 cm átmérőjű, gömb alakú, 83,6 kg tömegű, két-két rádióantennája pedig 2,4 m illetve 3,9 m hosszú volt. Híres “bip-bip” rádiójeleit a 7,5 és 15 m-es hullámhosszon sugározta. Amíg folyt a Szputnyik legyártása és tesztelése, Koroljov két hordozórakétát is elkészítetett. Ebből az egyikkel indították Földkörüli pályára a Szputnyik-1-t 1957. október 4-én moszkvai idő szerint 22 óra 26 perckor egy R–7-es- eredetileg hadászati célra fejlesztett- hordozórakéta segítségével. A start sikeres volt, és az első emberkéz alkotta eszköz Föld körüli pályára állt.

A Szputnyik-1 220-940 km magasságú, az Egyenlítővel 65,1 fokos hajlásszöget bezáró pályán 92 napot keringet. E időtartam alatt 1440 fordulatot tett meg Földünk körül. Az első műhold 1958. január 4-én lépett be a sűrűbb légkörbe, és elégett. A Szputnyik-1 sokkolta az amerikaiakat, többek között az a tény, hogy a szovjet rakéták képesek elpusztítani a városaikat, valamint a nemzeti büszkeségüket is sértette, hogy lemaradtak az űrversenyben. Ez vezetett a NASA megalakításához 1958-ban, és Wernher von Braun szabad kezet kapott a rakétafejlesztés terén. Az első Szputnyik sikere arra késztette Nyikita Hruscsov pártfőtitkárt, hogy a Nagy Októberi Forradalom novemberi ünnepségére egy még nagyobb, még látványosabb űrkísérlet végrehajtására utasítsa Kotroljovot és csapatát. Ez lett a PSz-2 űrrepülés, ami egy hónappal később az első élőlényt, Lajka kutyát juttatta Föld körüli pályára.

Az amerikaiak 1958-ban felbocsájtották az első műholdjukat. 1962-ben Gagarin az első sikeres emberes űrrepülése révén ismét előnyre tettek szert. Az amerikaiak ledolgozták a hátrányukat, és így 1969-ben már amerikai volt az első ember, aki a Hold felszínére lépett. Egy közös volt az amerikai és a szovjet űrprogram kezdetén: a német tudósok, és technológia. Ebben a két vetélkedő nemzet közös alapokról indult. a második világháború végén a német tudósok köztük Wernher von Braun révén az USA-nak ajánlották fel szolgálataikat. A szovjetek a peenemündei bázist elfoglalva több tucat a V–2-es rakétát, illetve azok alkatrészeit vitte a Szovjetunióba, valamint tervdokumentációk sokaságát, és természetesen szakembereket is fogságba ejtettek. A szovjet R–7-es, valamint az amerikai Vanguard hordozórakéták is egyaránt a náci „csodafegyverek” bázisán lettek kifejlesztve.

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE