Kiemelt, Mindennapi tudomány

Üstökös a Mars mellett

|

Október 19-én, azaz ma halad el a Marshoz igen közel a Siding Spring üstökös. Az összes üzemképes marsjáró és a Mars körül keringő szondák is a kométát kémleli majd. A másodpercenként 56 kilométeres sebességgel száguldó űrkőzet a Föld – Hold távolság harmadára, 139 ezer kilométerre lesz a bolygótól.

Az üstökös magja magyar idő szerint vasárnap este 20 óra 28 perckor lesz a legközelebb a Marshoz. Az esemény szabad szemmel nem lesz látható, a szondák első képei késő este érkezhetnek.

ustokimars

Az üstökösmag mérete a mérések alapján mintegy 700 méter. A mag körüli kóma 160 ezer kilométer széles, a csóva 480 ezer kilométer hosszú. A fentiekből következik, hogy súrolja a vörös bolygó légkörét.

Az üstökös sosem járt még a Nap közelében, azaz elsőként hoz érintetlen anyagot az 50 ezer Föld – Nap távolságra lévő Oort – felhőből.

Az ütközés esélyét a szakemberek kizárták. Ha az bekövetkezne, akkor 35 millió megatonna TNT erejű energia szabadulna fel. 65 millió éve, a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida becsapódásakor 100 millió megatonna erejű robbanással volt egyenlő.

A Siding Spring üstökös majd 200 ezer km/h-s sebességgel száguld el majd a Mars mellett. Ilyen nagy sebességnél az egészen apró porszemek is súlyos sérüléseket okozhatnak a Mars körül keringő szondákban. Ezért az üstökösmag legnagyobb Mars-közelsége után körülbelül 90- 100 perccel – amikor a bolygó a legközelebb lesz a porcsóva legsűrűbb részéhez – az összes keringőegység a Mars korongjának túloldalán lesz.

sidingspring2

Így a Mars körül keringő Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) és a nemrég megérkezett MAVEN is reméljük, hogy nem lesz veszélyben. A marsi légkör megfigyelése során vizsgálják az esetlegesen becsapódó meteoritok pályaívét, a semleges és töltött részecskék megoszlását. Azt is, hogy miként hat az üstökös a légkör hőmérsékletére és a felhőkre. A földi telepítésű teleszkópok és csillagászati műholdak, és a Hubble szintén végeznek megfigyeléseket. A felvételeket és az adatokat a NASA folyamatosan frissíteni fogja a honlapján.

 [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Oq8lEKAY_fI]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE