Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A legnagyobb napfoltcsoport a 24. ciklusban

|

AR 2192, a legnagyobb méretű napfolt az elmúlt 24 évben.  A Jupiter bolygó méretű napfolt mára már elfordult a Nap Földről látható feléről. Amíg a Földünkről is látható volt, az AR 2192  négy nagyobb kitörést és számos kisebbet is produkált. Ez a 33. legnagyobb napfolt abból a 32 908-ból, amit 1874 óta megfigyeltek.

Több kérdés a gigantikus méretű napfolt viselkedésével kapcsolatosan megválaszolatlan.

A csillagászok nem egészen pontosan tudják, hogy a napfolt miért nőtt ilyen nagyra, és miért nem generált gigantikus koronakidobódást (CME) amelyek többször megfigyelhetőek az ilyen aktív régiókban a Nap felszínén. Nap jelenleg a 11 éves periódus idejű napciklus legaktívabb szakaszában van.

Spot-AR12192-largestofSC24a.0021-660x660

NASA csillagásza C. Alex szerint a napfoltok akkor jönnek létre, amikor a Nap mágneses terének szerkezete megváltozik. De a csillagászok még arra is keresik a választ, hogy időnként miért jönnek létre óriási napfoltok, ahelyett, hogy több kisebb méretű keletkezne.

„A válasz egyszerű: tényleg nem tudom”- mondta Young. Napfoltok hidegebb területek, mint a Nap felszínének többi része, ezért látjuk őket sötétebbnek.

Az AR 2192-es jelölésű napfolt  olyan nagy, hogy a csillagászok (és mindenki más is) távcső nélkül is meg tudták figyelni, kizárólag a napfogyatkozás során is viselt védőszemüveget viselve.

Két hét, amíg az AR 2192 visszafordul a Föld felé. Mivel a nagy napfoltok hosszabb életűek, mint a kisebbek, van rá esély, hogy több visszatérését is megfigyeljük, mondta Young, hiszen számos napfoltnál is megfigyeltek már hasonlót.

A képen is láthatjuk, hogy a központi csillagunkhoz képest bolygók- még a Naprendszer óriása a Jupiter is – milyen parányiak. Nem is beszélve a kék pöttyről a Földünkről a szülőbolygónkról.

Kép: http://www.thesuntoday.org/solar-observations/ar12192-the-largest-sunspot-group-of-solar-cycle-24/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE