Kiemelt, Pilvaxwélemény

A közmunka alapú költségvetés

|

Ha áttanulmányozzuk a 2015-ös költségvetést, nem sok jót látunk benne. Annak ellenére, hogy Magyarország egyre jobban teljesít jövőre kevesebb jut az egészségügyre, az oktatásra, a szociális és a jóléti kiadásokra. Egy biztos, ha ebben a formában fogadják el a költségvetést, akkor a szociális kiadásokon belül katasztrofálisan alakulnak a számok.

A Fidesz kormány a szegénységből való kitörés egyetlen útjának a közmunkát tekinti. Azt a közmunkát ahol 8 órás munkával a minimálbért sem lehet megkeresni. A szociális támogatások összege 2010 óta a felére csökkent, 330 milliárdról 170 milliárdra, miközben az ezt kiegészítő támogatási rendszert idén megszünteti a kormány. A szegénységben élők száma 2010 óta a Fidesz kormány regnálás alatt is folyamatosan nő, és nincs is esély arra, hogy ez a tendencia megváltozzon.kormany-416x333

A szociális támogatásokon belül egyetlen tétel emelkedik csak, a közmunkásokra jutó pénz. Ez viszont több okból sem ad kitörési lehetőséget. Még el is zárja a kitörés csatornáit, hiszen aki közmunkát végez, nem tudja képezni magát, kevesebb esélye van állást keresni.

A szegénység kezelésére a kormánynak nincs programja és elképzelése sem. Hangzatos tervek és propaganda az van, nevezetesen aki akar, az tud boldogulni. Magyarországon, ma a társadalom több mint harmada él szegénységben.

Bármit is állít a kormány a munkakeresésnek, a tanulásnak vannak előfeltételei. Üres hassal nem lehet dolgozni vagy tanulni, tanszerek nélkül nincs oktatás, tudás nélkül pedig nincs munkavállalás.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat adatai szerint a közmunkások 59 százalékánál előfordult az elmúlt egy évben, hogy nem jutott pénze ennivalóra, 43 százalék nem tudta fűteni a lakását az elmúlt egy évben. Ennivaló, fűtés és, mondjuk, ruhára, közlekedésre jutó pénz nélkül pedig elképzelhetetlen az álláskeresés.

Ez lenne a kormány által hangoztatott kitörési pont? Ez lenne az a lehetőség, amellyel minden ember, ha akar, tud boldogulni az országban? Az adatok szerint a közmunkások elenyésző része tud a közmunka után piaci vagy állami állásban elhelyezkedni, a fent említett okok miatt.

A közmunka jelenlegi állapotában feudális rendszert épített ki. Hiszen az éhbérért, a továbblépés lehetősége nélkül dolgoztatott legszegényebbek ki vannak szolgáltatva az adott települések vezetőinek. A közmunka fogva tartja célcsoportját, egy létminimumot sem megközelítő anyagi helyzetben. Felzárkóztatás és képessé tétel helyett állandó szegénységbe béklyózza az embereket.

A közmunkát a Fidesz, mint hatalmi módszert alkalmazza, ugyanis a településvezetők és az állam dönt arról, ki kaphat közmunkát. Sokat hallani visszaélésekről a közmunkásokkal szemben. Az Átlátszón található videóban láthatunk felvételt olyan településről ahol a közmunkások nyíltan szavaznak a település vezetői előtt.

A Fidesz által hangoztatott munkaalapú társadalom alapvetően nem csak hozzáállása miatt káros, amely lenézi, és megveti az elesetteket és a szegényeket, hanem hosszú távú hatásai miatt is. Az oktatásban a szakképzések átalakításával, a gimnáziumok számának csökkentésével egy olyan folyamatot teremt, amely elzárja a kitörési lehetőséget a rosszabbul élő állampolgárok elől. Ezzel konzerválja a szegénységet, és komplett társadalmi csoportokban örökíti tovább a szegénységből fakadó negatív folyamatokat.

Láthatólag a rendszer nem akar, és nem is tud mit kezdeni a szegénységgel, így a probléma elfojtását és szinten tartását jelöli ki válaszként. Csakhogy ez a válasz hosszú távon olyan problémákat fog jelenteni az országnak, amelyeket sokkal több idő és pénz lesz kezelni, mint amennyibe most kerül létrehozni.

Ha ezt a költségvetést így fogadják el, a következő években egyre nőni fognak Magyarországon a szociális feszültségek, és a szegénység is.

A VS.hu cikke alapján

Kép :http://madeinvicc.hu/category/vicces-rajzok/page/122/

 http://vimeo.com/channels/335554/108788760

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE