Kiemelt, Pécsi hírek

Magasházi paródia

|

Szegény Magasház. Ez évben háromszor kampányoltak vele. Év végére eltűnik. Igaz rutinosan nem mondták, hogy melyik év végére. Pécs igen sikeres városában Páva Zsolt nem tudott azzal kampányolni, hogy átad egy üzemet, egy gyárat vagy egy új stadiont. Páva számára maradt a bontás, abban már nagyon jó. Láttuk már légkalapácsozni a Széchenyi tér felújításán, bontani a kosár akadémiánál. A Magasháznál is fog, mert építeni nem igen tud. Legalábbis a város jövőjét nem.

A polgármester június 26-án csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A Magasház akár a bumeráng, mert az épület tulajdonjoga – hol akarva, hol akaratlanul – vissza-visszaszállt és száll a városra.magashaz43

Papíron volt kollégium, közigazgatási központ. Számos terv született arra, hogyan lehetett volna hasznosítani, ám mindig visszakerült a pécsi önkormányzathoz – hasznosítatlanul, üresen. Most lebontásra ítélve. A baranyai kormányhivatal a múlt évben háromszor bírságolta meg a Magasház tulajdonosát, mivel nem kerítette be és nem őrizte az ingatlant. Az ezzel kapcsolatos döntéseket a ház tulajdonosa nem fellebbezte meg, de a kirótt, összesen 2,5 millió forint bírságot nem fizette ki.

Nem sokkal a régóta üresen álló pécsi Magasház bontásának elrendelése előtt tulajdonost váltott az épület gazdája, a La Torre 2008 Kft.. Egy 76 éves hölgy tulajdonába került a társaság. Akkor jelképes összegért szerezte meg az épületet. Nem tudjuk, – nem tudhatjuk, mert demokráciában élünk -, hogy a Pécs igen sikeres városa által fizetett 25 millió az jelkép vagy szimbólum? A nénike adott-e 25 milliót az épületért?pava55

Egy biztos, a La Torre 2008 Kft tulajdonosváltásával kapcsolatosan a város vezetésének nem voltak aggályai. Megérne egy misét, hogyan került a La Torre 2008 Kft. egy 76 éves pécsi hölgy tulajdonába? A cég éves mérlegéről nincs adat, tisztázatlan a vásárlás körülménye.

Így nem is csoda, hogy az önkormányzattól újra a La Torre Kft. tulajdonába kell kerülnie a pécsi Magasháznak a Tatabányai Törvényszék,- első fokú, nem jogerős – ítélete alapján, amelyben a bíróság jogszerűtlennek találta az épület értékesítését és az eredeti állapot visszaállításáról rendelkezett.

“A pályázatra egyedül a pécsi önkormányzatot hívták meg, mert csak neki van és lehet arra reális indoka, hogy az önmagában legfeljebb néhány száz millió forintot érő telken álló épületet a mintegy egymilliárd forint körüli értékű bontási kötelezettség vállalása mellett megvásárolja” – tették hozzá.

Az írás kitért rá: a pert az a spanyol cég kezdeményezte, amely korábban kölcsönt nyújtott egy szintén spanyol érdekeltségű vállalatcsoportnak a Magasházat is tartalmazó pécsi stratégiai ingatlancsomag évekkel ezelőtti megvásárlásához.

Hamvas Ákos, a törvényszék bírája a lap érdeklődésére közölte, hogy a perben a felperes spanyol cég az adós hitelezője, a Magasház jelzálogjogosultja, az alperes pedig a La Torre, valamint a pécsi önkormányzat. Rámutatott, hogy a bíróság a felperes keresetének helyt adva úgy találta, hogy az értékesítés formája volt jogszerűtlen, ezért a szerződés érvénytelenségét mondta ki.

Nagy László, a felszámolást végző állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámoló biztosa az mondta: annak ellenére, hogy az épületet az építésügyi hatóság életveszélyesnek nyilvánította és a bontását elrendelte, a törvényszék az ügyben nem találta alkalmazhatónak a zártkörű értékesítés szabályait. A cég álláspontja ugyanakkor az, hogy a La Torre kft. vagyonelemei közé sorolt életveszélyes épület a felszámolás során történő értékesítés általános szabályaitól eltérően is eladható.

A pécsi önkormányzat fellebbez a döntés ellen, és abban bíznak, hogy a másodfokon eljáró bíróság megváltoztatja az ítéletet. (Politikai ráhatással)

A város közgyűlése a múlt heti ülésén nyilvánította eredménytelennek a Magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást, mert a legelőnyösebb ajánlat is 261 millió forinttal magasabb összegű volt, mint a bontáshoz rendelt forrás.

Pécs az épületet állami támogatásból kívánja lebontani, a munka egy évig is eltarthat.

http://ceginformacio.creditreform.hu/web/getfile/cr9316396855

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE