Kiemelt, Pilvaxwélemény

A Banánköztársaság képviselője

|

„Papcsák Ferenc szerint nem tenne jót a közbizalomnak, ha vagyonosodási vizsgálat indulna a parlamenti képviselők ellen. Az országgyűlés igazságügyi bizottsága az LMP  javaslatát még csak le se szavazta, inkább minden képviselő tartózkodott. Papcsák a javaslatról azt mondta, az alkalmas arra, hogy tovább gyengítse a közbizalmat.”

Papcsák téved. Már a politikában régen nincs a köznek bizalma. Néhány éve egy pártelnök asszony azt mondta, hogy ha pénzről van szó, akkor nincsenek ellentétek a politikai érdekcsoportok között. Az aktuális kormányoldal és az aktuális ellenzék is kanalazhat a „leveses tálból” – persze, nem egyforma mértékben. Az arányok nagyjából úgy néznek ki, hogy hozzávetőlegesen 70 százalékot visz az aktuális kormányoldal, és mintegy 30 százalékot az aktuális ellenzék.papcsak

A meggyengült társadalmi kohéziónak gazdaságilag és társadalmilag is súlyos ára van. A társadalmi bizalom újraépítése egyszerre állami, közösségi és egyéni feladat. Papcsák nyilatkozata és tartózkodása nm a közbizalom erősítését szolgálja.

Nagy ára van annak, ha az elillanó bizalom helyét az intézményi garanciák túlzott kiépítése követi. Ha megjelenik a szabályzatok, hivatalos rendeletek és intézkedések szövevényes és követhetetlen, többnyire egyre hierarchikusabb rendszere, ha csupán a bürokratikus eszközökre épül az intézmények működése; akkor a társadalom, a szervezetek és a közösségek működése lelassul, az alkalmazotti rendszer elveszíti kreativitását, sőt gyakran elbutul.

Az elbutulás jeleit megfigyelhetjük Papcsák képviselőn is. Papcsák a garancia arra, hogy a politikusok iránti bizalom nem fog javulni. Az övék mélyponton van évek óta. Mint egy Banánköztársaságban.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE