Magyar Közélet, Pilvax Primőr

Devizahitelek. Nem szünetelnek a végrehajtások

|

Ismerjük a Fidesz szlogeneket: „Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket. Nem hagyunk senkit az árok szélén.” Ma lépett hatályba a devizahiteleseket megsegítő végrehajtási törvény újabb módosítása. E szerint nem szünetel a devizahiteles lakással kapcsolatos végrehajtás akkor, ha a végrehajtást helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég kéri, vállalva az ingatlan felújítását és munkaerő-piaci célú bérbeadását.

 A módosító javaslatot szeptember végén terjesztette be Csöbör Katalin fideszes képviselő. Azzal indokolta a végrehajtási törvény kiegészítését, hogy ezzel kikerülhető a devizahiteles törvényben megfogalmazott végrehajtási, illetve kilakoltatási moratórium ezekben a speciális esetekben, amikor az önkormányzat, illetve állami cég indítana végrehajtást. A javaslat alkotmányos indoka az, hogy a jogalkotó minden eszközzel segítse a munkahelyek létesítését.

Répássy Róbert, államtitkár a törvényjavaslat tárgyalásakor azt mondta, hogy az új szabály célja: a településeken az önkormányzatok bérlakások biztosításával tudják segíteni a munkahelyek, vállalkozások létesítését. A mostani módosítás szorosan kapcsolódik az első devizahiteles törvényhez, amely a devizahiteles ügyekben a végrehajtás szüneteltetését rendelte el. Ez alapján folytak – folynak – a bankok által indított perek, amelyekben a szerződési feltételeik tisztességtelenségének törvényi vélelmét kívánják megtámadni.

devizahitel57

Ha a lakást már a devizahiteles törvény hatályba lépése – július 26. – előtt értékesítették, a kilakoltatás elmarad a törvény szerint.

A devizahiteles törvény elfogadásával egy időben, idén nyáron, módosította az Országgyűlés a végrehajtási törvényt is. Ez viszont úgy szólt, hogy a kilakoltatási moratórium nem alkalmazható akkor, ha a lakást – még a moratórium elrendelése előtt – helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég vásárolta meg az árverésen.

A módosítás további megkötéseket is tartalmazott, így a vásárló önkormányzatnak, illetve köztulajdonú cégnek vállalnia kellett, hogy – a lakás birtokbavételétől számítva – 2 éven belül felújítja azt, továbbá pályázatot ír ki a lakás bérbeadására, a településen munkát vállalók számára.

Nem is hagy senkit a Fidesz az árokszélén, hanem akit lehet, belöki abba. Mert Magyarország jobban teljesít, és vége a választásoknak!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE