Mindennapi tudomány

Cél a Plútó

|

Kilenc év utazás után december 6-án felébresztették hibernációs üzemmódjából a Plútó felderítésére küldött New Horizons űrszondát. A szonda megkezdi a Naprendszer peremén elhelyezkedő kisméretű jeges égitest-rendszer megközelítésének utolsó szakaszát.

Még ez az etap is egy hosszú utazásnak fog számítani. A szondát 2006 januárjában bocsájtották fel, amikor a Plútót még teljes értékű bolygóként kezelték. 2006 év végén a Nemzetközi Csillagász Szövetség megfosztotta a Plútót a nagybolygó pozíciójától. Jelenleg a szonda 4,76 milliárd kilométert tett meg a Naprendszerünkben.dn26665-1_300

A NASA által indított szonda számos műszert foglal magába a különböző színképelemzőktől, melyek a Plútó összetételének és légkörének részleteit hivatottak kutatni, egy porgyűjtő lemezig bezáróan, ami a törpebolygó környezetének részecskéit fogja elemezni.

Az ébresztési szekvencia előreprogramozott és automatikusan fut le, amit augusztusban töltötték fel a szonda fedélzeti számítógépére. Az ébresztést magyar idő szerint szombat délelőtt 9 órára időzítették. Ezután a szondának körülbelül 90 percre lesz szüksége, az ébredésre, hogy azután visszajelezzen a földi irányításnak az aktív üzemmódba állásról. Az üzenetnek pedig az óriási távolság miatt még fénysebességgel is 4 órára és 25 percre tart, hogy elérje bolygónkat.

A küldetés főfelügyelője, a Colorado-i SWRI tudósa Alan Stern szerint az űrszonda felébresztése a projekt csúcspontjának kezdetét jelenti. “A Plútó-rendszer rengeteget új ismeretet adhat nekünk”.A rendszer felderítése a New Horizons szondával az első alkalom, hogy egy ilyen világot szemügyre vehetünk. Rendkívül boldog vagyok. Erre várunk kilenc éve. Kezdetét veheti a találkozás”

new-horizon-timeline

A New Horizons 2015 júliusában halad el a „Plútó rendszer” mellett, a távoli megfigyelések január közepétől kezdődnek.On_Plutos_Doorstep

Májustól pedig már nagy felbontású fényképeket fog visszaküldeni a Földre a Plútóról és az ismert öt holdjáról. Az elhaladás után a szonda tovább folytatja utazását és valószínűleg meglátogat egy vagy több Kuiper – öv objektumot, melyek „protoplanetáris” maradványok és számos információval szolgálhatnak a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről.

Azóta megerősítették a hírt, hogy a NASA New Horizons űrszonda ébren van, és jól van. Ezzel a hihetetlen bravúros utazással a csillagászok és a kutatók a Plútó küszöbére értek.

http://pluto.jhuapl.edu/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE