Firkászat

A nagy mesélő születése

|

1785.január 4-én született Hanauban Jacob Grimm, a hat testvér közül az első. Máig tartó hírnevét a háromkötetes Gyermek- és Családi meséinek köszönheti.A kötet, amelyet Grimm-mesék néven ismerünk, közösen adta ki öccsével Wilhelmmel együtt.

Amikor e művük megjelent mindketten a húszas éveikben jártak. A mese címe is utal rá, hogy a mesélők ezt a művüket gyermekeknek, és felnőtteknek is szánták. Hittek abban, hogy a mesék mindenkihez szólnak, mert az emberek félelmeinek, kétségeiknek, és örömeinek adnak hangot.grimmj

A legnagyobb mesegyűjtemény a világon nem csak német meséket tartalmaznak. Szinte egész Európáét, olyan távoli tájakét is, mint Finnország, és Dél-Spanyolország. A meséik közül talán a legismertebbek: Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Hófehérke, A brémai muzsikusok, Csipkerózsika, A farkas és a hét kecskegida, és A bátor szabócska.

Jacob egyébként nagyon művelt ember volt. Hét nyelven beszélt. Komoly tisztségeket viselt. Titkárként szolgált a kasseli hadügyi hivatalban. Magánkönyvtárosa volt a vesztfáliai Jérome Bonaparte királynak. Sőt képviselőként részt vett a bécsi kongresszuson.

grimmtestverek

Jacob és Wilhelm Grimm

A német nyelv avatott szakértője volt, az ó germán történeteket összekapcsolta a német nyelv fejlődésével. Valamennyi munkája közül a német szótárat tekintette a legjelentősebbnek, amely a szavak értelmezését is magába foglalta.

A 78 éves korában bekövetkezett halálakor mindössze az F betűig jutott. A munkát az öccse sem tudta befejezni. A szótár 97 év múlva készült el. Wilhelm Grimm 1859. december 16-án, Jacob Grimm 1863. szeptember 20-án halt meg Berlinben. A Grimm testvérek síremléke a berlin-schönebergi St.-Matthäus templomkertben található.

Emlékükre Hanau városa 1983 óta minden második évben irodalmi Grimm testvérek-díjat, adományoz.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE