Kiemelt, Pilvaxwélemény

Szijjártó, a plebejus kormánytag

|

„A pénz jobb a szegénységnél, már csak anyagi okokból is.” (Woody Allen) Még akkor is, ha a szülők adták össze, mint manapság annyi szegény politikusnál.

Szijjártó Péter azzal indokolta gyors meggazdagodását, hogy lényegében a szülei tartják el. Orbán leghűségesebb embere volt a leghangosabb, amikor mindenki rosszabbul élt, mint négy éve. Ő volt a legharcosabb, ha a luxusbaloldal ellen kellett fellépni. Ő volt a legzavartabb, amikor rákérdeztek a pénzek forrásaira. Szóvivő kora óta ő volt a legkitartóbb, ha mindenféle riporteri kérdésre csakis agresszív, betanult pártpropagandával kellett válaszolni.szijjarto

Egy ideig Szijjártó Péter harmadik luxusingatlana volt a téma mindenhol. Egy több száz négyzetméteres, medencés, fitnesztermes, és autómosóval ellátott egyszerű plebejus ingatlan. Nem volt olcsó. 2006-tól kezdve Szijjártó és futballcsapata arra épített karriert, hogy a “puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzás” szükségességéről szónokolt, és közben buzgón “luxusbaloldalozott” éveken át. Természetesen vagyonnyilatkozatokat töltött ki, de azokban nyoma sincs a pénznek, amit a puritán kecóba fektetett.

Nem is értem, hogy Orbán miért nem pénzügyminiszterré, és egyben MNB elnöknek jelölte ezt a páratlan géniuszt? Ugyanis Szijjártó kész bármire, de igazból nem jó semmire. Ügyes, nagyon ügyes, amikor az ember x-et forintot keres, mégis 2x-et képes megtakarítani havonta. Közben szőlőbirtokokat vásárol és családot tart el. Természetes, hogy a puritán miniszter a frissen vásárolt ingatlan fedezetének forrásáról meg is feledkezett. Minek is a vagyonnyilatkozat, a képviselői és a miniszteri eskü? Szijjártó Péter, aki közgazdász diplomával rendelkezik, véletlenül elszámolt tizenkét milliót, mert hát egy ilyen szerény, kis összeg fel sem tűnik ugye az egyszerű embereknek. Mert 2010 óta nem csak Péter él jobban, hanem mindenki.

Egy működő demokráciában, befejezett rendszerváltással természetes dolog lenne, hogy ha valaki közpénzből él, akkor megvizsgálható lenne, hogy miképpen gyarapodott látványosan a vagyona. Szijjártó Péter azzal indokolta a gyarapodást, hogy a szülei a kezdetektől támogatták, és “egy élet munkáját” fektették abba, hogy ő jobban éljen, mint nyolc éve. Tehát nincs miért szégyellnie magát.

Szijjártó apuka és anyuka (korábban pedagógus) vasúti beruházások mérnöki munkáival keresi a támogatni valót. Nem is rosszul, mert tavaly már 240 milliós árbevételt könyvelhettek el a szorgos munkájuknak köszönhetően. Ebből azért már lehet félretenni külügyminiszter fészekrakására, Igaz évekkel korábban volt egy kartellbotrány, amibe Szijjártó apuka is belekeveredett. Akkor a Gazdasági Versenyhivatallal való együttműködés mentesítette a családot a jogi következmények alól, magyarul az apuka a társaira vallott.

Egy biztos, hogy a szocialista kormányzás alatt is szépen teljesített a Szijjártó apuka cége. Mert bizonyos szint felett a megbízások jönnek, mennek. A kartellbotrány is akkor volt. Vajon miért nincs soha elszámoltatás, noha ellenzékben ígérte az MSZP és a Fidesz is. Egy biztos, hogy Orbán Viktor plebejus néppártja sokat tett azért, hogy a Szijjártó-család vagyona gyarapodjon.

Szijjártó Péter nem dolgozott soha egy percet sem életében. Hacsak a politikát nem tekintjük annak. Civil foglalkozása a politikán kívül nem volt. Nem dolgozott gyárban, bankban, nem vállalkozott. 1998-tól, 20 éves kora óta a Fidesz a munkahelye.

Szijjártó Péter a seggnyalásra, és Orbán Viktor feltétlen szolgálatára építette a karrierjét. Politikában mindkettőre lehet karriert építeni, s mint láthatjuk Szijjártónak ez be is jött. Így lehet x forint fizetés mellett 2x forintot megtakarítani.

Az ellenzék vizsgálatot követel. De minek? Volt itt már Tocsik, Hunvald, Hagyó, Simon Gábor ügy. Nem volt belőle semmi. Mint ahogy a Simicska és a Mészáros ügyekből sem lesz semmi. Vagy az Ezüsthajóból és Kaya Ibrahimból sem lett semmi. Hosszan lehetne még sorolni.

Az pedig, hogy egy szülő támogatja a gyerekét, önmagában véve szintén nem bűn. Ahogyan a gazdagság sem az. De többszörös áru, sorozatban nyert közbeszerzéseknél egyelőre csak erkölcstelen, azaz etikátlan. Vagy csak mi átlagemberek vagyunk irigyek?

A rendszerváltás óta látványosan meggazdagodott kapcsolati tőkések előbb megszerezték a politika hatalmat, amit átalakítottak pénzhatalommá. Amint látható igen tehetségesek és mellé jól lobbiztak, az önérdekük képviseletében.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE