Mindennapi tudomány

A SpaceX rakétája forradalmasíthatja az űrhajózást

|

Az Elon Musk által 2002-ben alapított, kaliforniai székhelyű Space Expoloration Technologies (SpaceX) vállalat rövid idő alatt sikeres utat tett meg az űrszektorban. Musk egyik álma a hordozórakéták újrahasznosítása, amellyel a költségek további jelentős csökkentését szeretné elérni.

A rakéták általában teljes egészükben megsemmisülnek a kilövések után, amikor azok visszazuhannak a Földre. A SpaceX egy ideje már kísérletezik a Falcon 9 első fokozatának stabil vízszintes landolásával, ami forradalmasíthatná az űrhajózást, drasztikusan csökkentve a költségeket.

spacex

Most a Nemzetközi Űrállomásra induló teherszállítmány útja során élesben is kipróbálnák módszerűket, egy tengeri uszály felületére kísérelnének sima, irányított leszállást.

Egész biztosan izgalmas lesz de, ez egy kísérlet” – mondta Hans Koenigsmann, a SpaceX alelnöke. „Van egy adott valószínűsége, hogy nem a tervek szerint alakul a művelet, hogy valami félre sikerül. Ez az első alkalom, hogy megpróbáljuk, mert előttünk még ezzel senki sem kísérletezett.”

A hagyományos kilőtt rakéta leválasztja elhasznált hajtóműveit és üres hajtóanyag tartályait, hogy ne hátráltassa a felsőbb fokozatokat, és a rakományt a kívánt pálya elérésében. A leválasztott részek visszahullnak és megsemmisülnek, vagyis minden expedícióhoz egy új rakétára van szükség. A SpaceX elve szerint visszanyernék, felújítanák, és újra használnák a rakéták fő részegységeit.

A Space X már egy ideje olyan első fokozatokat tesztel, amely hajtóműveiket újraindítva megpróbálják lelassítani zuhanásukat a légkörben, terelőlapokkal irányítanák és a saját lábaira stabil leszállást hajtana végre. Eddig csak kísérleteztek a leszállásokkal, a fokozatot lebegő pozícióba állítva az óceán felszíne felett, szilárd leszálló felület hiányában azonban minden egység a vízre szállt. Illetve szárazföldön néhány száz méter magasról volt biztató sima leereszkedés.

Az e hét keddjére tervezett, majd egy meghibásodás miatt péntekre halasztott kilövés után a Falcon rakétafokozat egy, a start helyszínétől 300 kilométerre elhelyezkedő uszályt fog célba venni. A hajó mindössze 100 méter széles, ami hatalmas kihívás, mivel a SpaceX korábbi kísérleteinek landolási pontossága 10 kilométer környékén mozgott.

A kaliforniai cég egy esetleges sikertelenség esetén sem adná fel terveit, az újrahasznosítás ugyanis olyan hatalmas előnyt jelent, ami megéri a fáradtságot a technika tökéletesítéséért.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE