Mindennapi tudomány

Ősi mikrobiális élet a Marson?

|

Ősi mikrobiális élet esetleges nyomait fedezte fel a Curiosity marsjáró felvételein egy amerikai geobiológus, aki vizsgálati eredményeit az Astrobiology című folyóiratban ismerteti.

Nora Noffke amerikai geobiológus húsz éve tanulmányozza a földi élet legkorábbi bizonyítékait, az úgynevezett sztromatolitokat, a sekély vizekben, a tavakban és a tengerek part menti sávjában megtelepedett fotonszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékes szerkezeteket.

marsielet

Az amerikai kutató tavaly számolt be 3,48 milliárd éves MISS-képződmények (mikrobák által létrehozott üledékes szerkezetek) felfedezéséről az Ausztrália nyugati részén lévő Dresser-formációban. Ezeket a sztromatolitokat tartják a földi élet legősibb ismert maradványainak – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A Curiosity felvételeit elemezve, amelyeket a NASA hatkerekű rovere a Yellowknife-öbölben, a Gillespie ősi kiszáradt tómederről készített, Nora Noffke morfológiai azonosságokat fedezett fel a 3,7 milliárd éves marsi üledékes kőzetek és a Föld több pontján, így az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Tunéziában feltárt MISS-szerkezetek között.

A geobiológus hangoztatta, a földi mikrobiális szerkezetek mintázata attól függ, hogy milyen környezetben – folyókban, tavakban, vagy tengerekben – képződtek. A Gillespie-tó medrének üledékes kőzete a hasonló földi környezetben kifejlődött bakteriális struktúrák mintázatára emlékeztet.

A földi bakteriális szerkezetek az idők folyamán változtak, ezeket az átalakulásokat a geobiológus a marsi üledékes kőzetekben is észlelte. Mindazonáltal Nora Noffke nem állítja, hogy a képződményeket biológiai életformák hozták létre, elmélete igazolásához marsi kőzetmintákat kellene a Földre hozni, de a belátható jövőben nem terveznek ilyen küldetést a vörös bolygóra.

“A földi és marsi szerkezetek hasonlítanak egymásra, így vélhetően hasonló mechanizmus hozhatta őket létre mindkét bolygón” – vélekedett Chris McKay a NASA Ames Kutatóközpontjának tudósa. Penelope Boston, az Új-Mexikói Bányászati és Műszaki Egyetem geomikrobiológusa nagy jelentőségűnek nevezi a földi MISS-szerkezetekre emlékeztető struktúrák azonosítását. “A legutóbbi jelentések fényében, amelyek metán és szerves anyagok felfedezéséről számoltak be a Marson, a baktériumok által létrehozott üledékes szerkezetek újabb adalékkal szolgálhatnak a vörös bolygó történetéhez, amelyen a múltban a jelenleginél sokkal melegebb és csapadékosabb éghajlat uralkodott” – emelte ki Penelope Boston.

– MTI alapján –

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Dr. Koprády Antal

    Már 2006-ban volt szerencsém a Pécsi Tudományegyetemen egy előadást hallgatni, amely a Marsi élet – a Földön is megtalálható – nyomait sorolta fel. Az új geomorfológiai bizonyítékok alapján kezdett intenzív kutatásba a NASA, amelyhez a pécsi professzor eredményei adtak újabb impulzust. Mindenki arra számított, hogy csak napok kérdése a bejelentés, hiszen a kék algák jelenlétét egyértelműen kimutatták marsi kőzeteken. Azóta eltelt 10 év, és még mindig csak óvatosan csepegtetik az információkat. Nyilán egyesek úgy gondolják, hogy ilyen nagy horderejű bejelentésre fel kell készíteni az emberiséget, hogy az ne érje váratlanul földi civilizációnkat. Várjuk, várjuk….

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE