Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A megtalált Mars-szonda

|

A britek elveszettnek hit szondáját 11 évvel a landolás után találták meg. A Mars- szonda 2003 karácsonyán érte el a bolygó felszínét. A landolást ejtőernyővel és légzsákokkal oldották meg. Sajnos a landolás után jeleket azonban a földi irányítók nem tudtak fogni jeleket a szondától. Az irányítók ezért arra gondoltak, hogy a szonda lezuhant.

A szondát most megtalálták. A NASA Mars Reconnaissance Orbiterének felvételei szerint sikeres volt a leszállása a vörös bolygó felszínére, nappaneljeit azonban nem tudta megfelelően beüzemelni, ezért nem volt képes kommunikálni a Földdel.bagle

A szonda a beüzemelt panelekkel is csak 2 méter átmérőjű, ezért is volt nehéz felfedezni a pixelek milliárdjai között. Először egy 2013-ban készült felvételen bukkantak rá az első jelekre. Azóta több felvétel is készült – melyek közül a legfrissebb ez év január 15-én – ezek alapos elemzése után a NASA és a Beagle 2 csapata egészen biztos, hogy megtalálták a szondát. „Van valamink, aminek rendkívül magas a viszonylagos fényessége a környezetéhez képest” – nyilatkozta John Bridges, a Leicester Egyetem tudósa. Szerinte az árulkodó csillogás a nappanelektől származhat, vagyis egy földi objektumot észleltek.

Az továbbra sem tudni pontosan, hogy mi történt a szondával. A kutató csapat szerint a Beagle 2-nek sikerül nappaneljei közül hármat kinyitnia és talán lejátszotta a Blur együttes kifejezetten az alkalomra komponált számát is. Sajnos a rádióantenna a negyedik panel alatt helyezkedett el, mivel az nem nyílt ki ezért nem sikerült a kapcsolatteremtés a Földdel. 2004-ben a brit kormány és az ESA vizsgálata megállapította, hogy a konstrukció eleve sok kockázatot hordozott magában.

dn26810-1_1200

A Beagle 2 csapat vezetője, Colin Pillinger professzor sokáig reménykedett a szonda megtalálásában, a múlt évben azonban elhunyt, még mielőtt megerősítették volna a leszállás tényét. “Nagyon örült volna, ugyanakkor nagyon csalódott is lett volna, hogy ennyire közel voltunk a sikerhez” – mondta Mark Sims, a csapat tagja.

A felfedezés azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság hivatalosan is kijelentheti, sikeres leszállást hajtottak végre a Marson, amit előttük csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió mondhatott el magáról. Tudományos adatok is várakozhatnak a szonda fedélzetén, többek közt az egység kamerája által a landolás során készített képek. “Azoknak a felvételeknek a leszállóegységen kell lenniük, elvileg a memóriában, csak éppen nem tudjuk letölteni” – tette hozzá Sims. “Ez még frusztrálóbb”.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE