Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Titokzatos rádiójelek az űrből

|

Titokzatos rádiójelet fogtak egy nemzetközi csapat tagjaiként dolgozó rádiócsillagászok. A jelek származhatnak fekete lyukból, vagy összeolvadó neutroncsillagokból, de az sem kizárt, hogy egy földönkívüli civilizáció üzenetét fogták a rádiótávcsövek.

Ezek a gyors és szaggatott, rádiójelek másodpercek töredékéig tartanak, és egy olyan forrásból származnak, amelyik a feltételezések szerint több energiát bocsát ki egy ilyen jel keletkezésekor, mint a napunk egy egész nap alatt.

Az első ilyen jeleket 2007-ben érzékelték a műszerek, azonban most először sikerült élőben elcsípni. Az, hogy mi okozhatja a jelet, vita tárgyát képezi az csillagászok körében.seti

Az először rögzített felvételeken észlelt rádiójel élőben való elfogására tizenkét teleszkóp figyelt, Ausztráliában, a Kanári-szigeteken, Chilében, Németországban, a Hawaii-szigeteken és Indiában.

A tudósok szerint az, hogy nem láttak semmiféle fényt, amelyet a forrásaként tudtak volna beazonosítani, kizárja azt, hogy gammasugár legyen, amelyet felrobbanó csillagok vagy szupernóvák bocsátanak ki.

A rádiójelek polarizációja miatt a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a jelkibocsátó objektumnak óriási kell, hogy legyen a mágneses mezője.

 A Koppenhágai Egyetem kutatója, Daniele Malesani azt nyilatkozta a The Telegraphnak, hogy a legtöbb elmélet szerint valamilyen nagy tömegű objektum bocsáthatta ki a jelet. Vagy egy neutroncsillag, vagy fekete lyuk, vagy akár olyan összeütközések is állhatnak a hátterében, amelyek a csillagok között mennek végbe.

A jelzéseket vizsgálva a kutatók azt állapították meg, hogy a jel a Tejútrendszeren kívülről származik, és mintegy 5,5 milliárd fényévnyi távolságról érkezett a Földre.

A kutatók az észlelt rádiójellel kapcsolatos munkájukat a brit Királyi Csillagászati Társaság hónaponként megjelenő kiadványában fogják közzétenni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE