Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Magyar Puli a Holdon

|

Egy magyar csapat is nevezett a Google pénzdíjas kezdeményezésére, amelynek célja önerőből, minél olcsóbb, működő Hold-szondát készíteni.

A Puli nem az ismert és kedvelt eb, hanem a Puli Space Technologies által 2010 óta fejlesztett űrszonda.  A kis szerkezet az eddigi teszteken sikeresen teljesített, ezért a fejlesztők remélik, a magyar lehet a negyedik nemzet, amelynek a járműve eljut a Holdra.

puli

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül. A megmérettetés lényege, hogy a nevező csapatok olyan önműködő felderítő robotokat kell fejleszteniük, amelyek sikeresen eljutnak a Holdra. Ott képesek a felszínen legalább fél kilométert megtenni, és onnan nagy felbontású képeket, illetve videókat visszaküldeni a Földre. A Puli a tervek szerint 2016 második felében érkezhetne a Holdra.

A Puli a holdra viszi Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részletét is: “Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Weöres Sándor versét, illetve annak részletét egy szakmai zsűri választotta ki, amelynek tagja volt tagja volt Molnár Piroska színművész, Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Pacher Tibor fizikus is.

Hajrá Puli!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE