Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

Bob Marley

|

Bob Marley az énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró, nevéhez számtalan örökzöld dal fűződik. Köztük olyan világsikerek mint  a No Woman, No Cry, a One Love, a Buffalo Soldier vagy a Three Little Bird.

Bob Marley születésnapját nem ismerjük pontosan, mivel Jamaicában akkoriban nem volt divatban az anyakönyvek pontos vezetése. Az elfogadott dátum 1945. február 6. Az útlevelében április 6. volt feltüntetve. Pályafutását blues-felvételekkel kezdte, de hamar alkalmazni kezdte zenéjében a szülőföldje hangjait, dallamait.bobmarley3

Nagyon fiatalon megalapította a Wailers együttest, amelyben a műfaj két másik legendája, Peter Tosh és Bunny Livingstone is zenélt. Néhány helyi sikerük után a formáció hamarosan feloszlott. Marley egy ideig Amerikában egy autógyárban dolgozott, majd hazatérve újjáalakította a Wailerst.

Élete ekkor vett új irányt. A reggae gyökereit kutatva rátalált az etiópiai eredetű rasztafari szektára, amely az abesszin császárban látja a megváltót. Jellegzetes viseletük a fürtökbe font haj. A Wailers nem érte be a szórakoztatással, fellépett az elnyomottak, a szegények érdekében, a hitről és a szabadságról énekelt (ebbe beletartozott a marihuána fogyasztásának szabadsága is), 1972-ig több mint kétszáz dalt rögzítettek.

1973-ban jelent meg a Wailers első amerikai lemeze. Marley nevét igazán az tette ismertté, hogy 1974-ben Eric Clapton feldolgozta I Shot the Sheriff című számát. A Wailers még abban az évben a soul nagy csillagának számító Sly and the Family Stone előzenekaraként mutatkozott be az amerikai közönségnek. Pár koncert után azonban kirúgták őket. Az ok egészen egyszerű: sokkal nagyobb sikerük volt, mint a fő attrakciónak.

Társai a szólókarrier reményében otthagyták, Marley új zenészekkel folytatta. 1975-ben készült Natty Dread című albuma, melyet a reggae alaplemezeként szokás emlegetni. Ezen hallható a No Woman, No Cry. Rastaman Vibration című albuma már az amerikai listán is előkelő helyet ért el. Marley teltházas koncerteket adott, rengeteg lemezt készített, világsztárnak számított. Hazájában, Jamaicában már életében legendának, prófétának, a nemzet hangjának tartották. Népszerűségét kihasználva törekedett a zűrzavaros hazájában szemben álló politikusok kibékítésére, emiatt merényletet is megkíséreltek ellene. A zenész még ezután is a béke hangján beszélt, végül sikerült elérnie, hogy az ősi ellenfelek nyilvánosan, stílszerűen egy Marley-koncerten békejobbot nyújtsanak egymásnak.

1981 tavaszán kocogás közben összeesett, és kiderült, hogy rákbetegségben szenved, a kór átterjedt agyára, tüdejére és májára is. Alig 36 évesen, 1981. május 11-én halt meg, temetését nemzeti gyász követte. Zenéje ma is él, örökségét viszi tovább Ziggy fia, számait újra és újra feldolgozzák. Még napjainkban is kerülnek elő kiadatlan dalai, koncertfelvételei, és kelendőek a szédületes számban megjelenő válogatások is. Az biztos, hogy Bob Marley maradandót alkotott. Zenéje most is élvezhető, amelyet ma is sokan hallgatnak szerte a világon.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE