Kiemelt, Magyar Közélet

Mától nincs segély!

|

Lesz helyette támogatás. Az mégis szebben hangzik. A szocialisták által 2009-ben kitalált „Út a munkához” programból így lett röghöz kötött valóság, „örökös közmunka” és ha az sincs, akkor foglalkoztatást helyettesítő támogatás. Ami néhány évvel ezelőtt RÁT volt (rendelkezésre állási támogatás), majd BPJ (bérpótló jövedelem) az most az Fht. Csak a név változik, a koncepció állandó.

Március 1-től ezt az ellátást, már nem az önkormányzatnál kell igényelni, hanem a járási hivatalokban. Ez is annak a vívmánya, hogy lukas cipőközel vigyük az ügyintézést a lakossághoz. Mert 1983-ban többek között ezért szűntek meg a járások, hogy 2013-ban újra létrehozzák őket, mert a fölöslegesség vált elvtársaknak nem volt munkahelyük. Először elvették az önkormányzatoktól a közgyógyellátás, az ápolási díj és az időskorúak járadékának elbírálását, valamint a szabálysértési hatáskört. (ez utóbbinak azért örültek is a jegyzők). Létrehozták a járási ügysegéd rendszerét, hetente egyszer minden településen megjelent a járási hivatal kihelyezett alkalmazottja, hogy egy órán keresztül unatkozzon, mert ügyfél egy darab sem volt. Most elvették az önkormányzatoktól a foglalkoztatást helyettesítő támogatás elbírálását, ami szakmai szempontból is erősen kifogásolható, hiszen szorosan összefügg a közmunkával. De a járásban dolgozóknak munka kellett, mert halálra unták már magukat. Ezt egy járási ügysegéd mesélte még tavaly, és attól féltek, nem lesz munkahelyük, mert nem volt mit csinálni. Az önkormányzatoknál tehát nem maradt semmi, csak a közmunka megszervezése és a települési támogatások elbírálása. Ami ugye gyermekkori nevén a segély. De segély már nem lehet. Támogatás, az igen. A korábbi lakásfenntartási támogatás, ami azért mégis csak a szociális törvény által fix pontokra épülő és biztos ellátás volt, mostantól csak adható lesz, nem kötelező, és az önkormányzat döntésén múlik, mekkora összeg. Eddig az állam 90 %-ban átvállalta a kifizetéseket, most homályos köd fedi, mennyit ad majd hozzá. Azt már lehet látni Pécsett az elfogadott rendeletből, hogy egységesen lesz 3 ezer forint (jövedelemhatártól függ persze). Eddig egy bonyolult képlettel kiszámolva ugyan, de sokan kaptak 5-7 ezer forintot is. Most ők is a 3 ezret kapják majd, mint ahogy a legtöbb kistelepülés is itt szabta meg a mértéket. Vagyis ami ma már nem segély, de forintban több volt, most támogatás, de kevesebb. nem kötelező már a méltányossági közgyógyellátás sem, ebből következik, hogy a legtöbb település nem is fog ilyen ellátást megállapítani.

A fent leírtak azonban nekem nem is azért kínosak, mert ismét a legszegényebb rétegtől vonnak el forrásokat (ne mondjátok, hogy dolgozzanak inkább, mert akkor nincs fogalmatok a baranyai munkaerőpiaci lehetőségekről) hanem az önkormányzatoktól történő feladat és hatáskör elvonás. Kihúzzák az önkormányzatok alól a szőnyeget. Nem marad feladatuk, feleslegesek lesznek. A centralizáció egyértelműen ez felé tendál. Mindent az állam akar ellátni, nem kellenek önkormányzatok. Megszüntetni egy demokráciában azonban még sem szép dolog, jobb ezért lassú halálra ítélni őket, ha nincs feladat, majd nem lesz önkormányzat sem. Mert csak azért testületi üléseket tartani, hogy megítéljenek néhány tucat támogatásnak nevezett segélyt, nem olcsó buli 3200 önkormányzatnál. Persze a közel 200 járás teljesen felesleges és értelmetlen létrehozása sem volt olcsó buli, de mondtam, valahova el kellett helyezni az elvtársakat vezetői pozíciókba. A munkaerőt, aki dolgozik a járásokban, az önkormányzatoktól vették el. Az ügyintézés pedig csak messzebb került a lakóhelytől. Mert a fentebb felsorolt ellátásokat hosszú éveken keresztül az önkormányzatoknál, a lakóhelyen intézték.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Doki

  Na,ez lehet a mi gondunk. Mindig a munka végét fogtuk meg, pedig a pénzek a munka elején vannak. A végrehajtók semmit nem kapnak, vagy csak keveset, és ebből élnek ….sokan

  ↑ LinkVálasz
 2. szinténdoki

  nos én elvileg még hat évig robotolok ezek szerint a semmiért..ami elkeserít, ha lesz még nyugdíj akkor,az nem semmi lesz, annál egy nyúlfarknyival több igy..hiszen az utolsó tíz évemben olyan meredeken szárnyalok..lEFELÉ, hogy a hidegvízre valót sem fogom megkapni igy..ja és addig vhogy ne legyek totál nyomorék…tudom, hogy nálam rosszabb helyzetben is vannak, de én sosem csak ehhez viszonyítok, hanem pl a versenyszféráéhoz, vagy éppenséggel minisztériumhoz, ahhoz hogy anno hányszáz évet tanultam, továbbképződtem, szakvizsga, 35 év szakmai gyakorlat és ezt fogom kapni…. a kivülállók azt hisziik hatalmas pénzekért tologatjuk az aktát, hát lehet van ilyen, de nekem 35 év alatt sikerült mindig megfogni a munka végét és én is pénzből élek, gyötörnek a napi gondok és most már csak ez van..életpálymodell…

  ↑ LinkVálasz
 3. Doki

  na, ezzel én is így vagyok, csak még van tíz évem a nyugdíjig. 2008 óta nista fizetésemelés, sőt, én 2002-ben is ugyanennyi pénzért dolgoztam. Erre mondta egy jó barátom, akkor voltam túlfizetve. Nem jó mostanában a magyar közigazgatásban dolgozni, legalábbis önkormányzati szinten biztos nem. És nem a polgármestereken múlik, hanem följebb rontják el. És veszik el a kedvemet néha. Hozzá nem értő emberek, akik a parlamentben kitalálják, mitől lesz még rosszabb a közigazgatás.

  ↑ LinkVálasz
 4. szinténdoki

  :)) Te se várd, hogy megnevezzem, hol gebednek meg a járásban dolgozók, bár sztem sejted..mi nagyon jó viszonyban vagyunk a régi kollégákkal, bár most nem tudni ki kit sajnáljon…egy biztos, ember nélkül kaptuk a 25 új hatáskört, hogy ebből konkrétan az én szakigszervem, bocs nem sokáig, mert csak osztály leend, mennyit fog “szopni” azt még nem tudom..az ügysegédesdi az van és és egy nagy baromság, de ezt nem mondhatod mert különben nem vagy lojális és megröptetnek, hiszen nem probéma, ha egy tök hülye kezdőt ültetnek a helyedre, kevesebb a bére, örül, hogy él, és talán még szívesen is lesz droid…egy tény, a volt önkoris dolgozók béréből 30%-ot akartak már április egytől elvonni, csak Kósa “mellényúlt”, de sebaj lesz belőle nem kétharmados előterjesztés nemsokára az tuti…kizárólag a KAB-ok, az ott dolgozók (messze nem jogi végzettséggel)kapnak 20 % -os illetménykieg.-t kapásból,(hiszen az aközigazgatás krémje, veleje) a magasan kvalifikált, netán óriási szakmai gyakorlatal bírók, 10%-t, ez ám az életpályamodell…a gyerekeim felnőttek, egyetemisták, nyista családi pótlék, családi kedvezmény, most várhatóan 30 %-os bérlevonás, kb 60.000 Ft csökkenés 3 év alatt!! BÉRBŐL!! szted mennyire szeretek ott dolgozni???? de a jelenlegi munkaerőpiac max közmunkából áll..szal én sem mondom meg a nevem..:))) még van pár évem a “fantom nyugdíjig” és valahogy túl kell élni ezt, és ez a kőkemény valóság és ilyenkor olyan mindegy kitől tanultuk a szakmát……………………

  ↑ LinkVálasz
 5. Doki

  Hát, szinte ugyanarról beszélünk, de ne várd, hogy megnevezzem a járást, ahol arra vártak a dolgozók, hogy megkaphassák az Fht. elbírálását. Nem szeretném a jó viszonyt felrúgni velük. A járások létrehozását egyébként továbbra is indokolatlannak tartom.

  ↑ LinkVálasz
 6. szinténdoki

  kapszkodj meg Doki, én is önkormányzatnál (egy jó nagynál) dolgoztam és most egy jó nagy járásban..erről ennyit :))))))))))) 35, bocs 34 éve dolgozom a közszférában, dr Szamel Lajostól (mondjuk nem szerettem és a tárgyat sem soha!!)próbáltam tanulni..és persze vizsgáztam az Ezüst Oroszlánnál is, tök véletelen a 35 éves munkaviszony , az én szakigszervem mindig oda volt csapva valahova -túl egyediek vagyunk :)- az említett urakról nem kívánok szót ejteni..:) nem tudom milyen ügysegéddel beszéltél, de kurva jó lenne ott dolgozni, ahol ő lógatja lábát, mert nekem már fájni szokott, 9-10 órát ülök és dolgozom, (aztán időnként még otthon)a szobámban kajálok és igy sem látom sokszor a végét, most kezdtük a márciust és már 3200-on túli a főszámunk….egyébként ha már látsz a pipától, olvasd el mégegyszer amit írtam, szttd jövőbe néző optimista képet lehet kiolvasni belőle??? az ügysegéd kint unatkozik az tény és a mieink még lazán kihordják közben az útbaeső postát is..DE EKÖZBEN A SAJÁT MELÓJUK HEGYEKBEN ÁLL!!!, tehát utálják…ne aggódj, hosszú távon nem fog működni ez az erőltetett centralizáció….(és ha az a baromarcú elment volna szavazni a parlamentben, akkor most törvény sem lenne rá…)

  ↑ LinkVálasz
 7. Doki

  Az információm járási hivatal dolgozójától van. Ha ő nem mondott igazat,akkor én sem. De miért hazudott volna? A járási ügysegédről inkább semmit. Nem dolgoztál még önkormányzatnál. teljesen felesleges. Mint ahogy a járási hivatal is. sajnálom, 30 éve dolgozom közszférában, sok rálátásom van. De ez csak az én véleményem. Én dr. Szamel Lajostól tanultam a közigazgatást, és nem Rogántól, Orbántól és Lázártól. Ja, és Iváncsics Imrétől. Ő sem piskóta ezen a területen.de ők sem hitték volna szerintem soha, hogy idáig süllyed a közigazgatás. Gondolod, hogy jó ez a teljes centralizáció? A nagy testvér mindent lát? Kell ez?

  ↑ LinkVálasz
 8. szinténdoki

  Te teljesen megőrültél???!!! honnan a bús fenéből szeded, hogy a járásban halálra unják magukat az ügyintézők és puszta jókedvből rohnagásznak ki a saját baromi sok munkájuk mellől 1-2 papírosért??? ha érdekel elmondom, beledöglünk már a melóba, mert a feladat és sok ezer akta jön át, de embert nem kapunk, ergo vért fogunk izzadni, hogy egy szinte működésképtelen új rendszerben a plusz feladatokkal együtt elvégezzük azt ami erdetileg volt… 1. nem az ügyintéző akarta a járást, 2.vagy átment dolgozni, vagy kereshetett munkahelyet, ami szinte az ember szájába röpül magától, 3. tűri, mert kénytelen, hogy a droiddá válva dolgozzon, szellemi rabszolgaként 4. mindezt olyan feltételrendszerben ami kb a tanganyikai munkafeltételeket üti meg…egyébként meg bővíteni akarják az ügysegédi rendszert, mert nélkülözhetetlen fejlődési útmutatója az ügyintézésnek..nem tudtad????…

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE