Kiemelt, Magyar Közélet

„Devizahitel és tanulság”

|

Nagyon feldühített a DN-ban „Devizahitel és tanulság” címmel megjelent írás! Az írásból részben arra lehet következtetni, hogy lezárult egy sötét korszak, a devizahitelesek problémája megoldódott.

Ezt nagy valószínűséggel a cikk írója sem hiszi el, mert az egyik fórumon személyesen találkoztunk, ott hallhatta az általam kifejtett szakmai és jogi érveket, melyekből egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy ezen hitelkonstrukció körül azért még sincs minden rendben!nemaj

Valójában nem ez a dolog, ami felháborított, hanem az, hogy az írásból továbbá azt lehet kikövetkeztetni, hogy azért valahol mi, ügyfelek is hibásak vagyunk abban, hogy idejutottunk, miért vettük fel a kölcsönt, most levonhatjuk a tanulságot, hogy hülyeséget csináltunk.

Nem hiszem, hogy lenne olyan adós, aki szórakozásból vette fel a kölcsönt! Arról ne is beszéljünk, hogy a legtöbb ügyfél nem is kapott volna forintalapú kölcsönt!

 A probléma ott kezdődött, hogy ugyancsak megtévesztették a jóhiszemű ügyfeleket! Kölcsön címén egy kedvezőnek tűnő konstrukciót ajánlottak ki nekik, amiről minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy nem tisztán kölcsönügylet, a hitelező részéről nem csupán pénzkölcsönnyújtásról van szó.

A jogszabályok alapján pénzkölcsön igénybevétele esetében a kölcsön összegét és annak kamatait, valamint a kapcsolódó díjakat kell a hitelező részére megfizetni.

Mivel itt ennél lényeges többről van szó, nem vitatható, hogy a devizaalapú hitelkonstrukció már túlmutat a polgári jogban meghatározott pénzkölcsönzés keretein.

Valójában ez nem más, mint devizához kapcsolódó származtatott ügylet, melyre vonatkozóan sem a Ptk., sem pedig a Hpt. nem tartalmaz egyedi előírásokat. Ez valójában egy befektetési termék. 2010-ig magyar jogszabály nem ismerte a devizaalapú hitel fogalmát. Hogy a Kúria szavaival éljek, „az általánosan tájékozott és körültekintően eljáró” kölcsönigénylők ezt nem tudhatták, a termék befektetési jellegét nem ismerhették fel.

Őket megtévesztették azzal, hogy kölcsönszerződés elnevezéssel valójában egy származtatott ügylet megkötésére vonatkozó megállapodást írattak velük alá!

Semmi esetre sem az ügyfelek voltak a felelőtlenek, a gondatlanok, hanem azok, akik megengedték a pénzügyi intézményeknek, hogy egy ilyen gyilkos, hitelkonstrukciónak nevezett befektetési ügyletbe hajszolják bele a magyar lakosság széles rétegét, de egyértelmű, hogy azokat sem érdemel dicséret, akik nem állították meg kellő időben a hitelezők ámokfutását annak ellenére, hogy ennek bizonyíthatóan meg volt a törvényi lehetősége!

   A tanulságot az illetékeseknek is le kellene vonni, mert ezzel súlyos kárt okoztak hazánk gazdaságának, mert elvonták a vásárlóerőt, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy hogyan alakult a hitelfelvevők sorsa, hány család roppant össze, hány család került az utcára, hány ember követett el öngyilkosságot a rá nehezedő, megoldhatatlannak látszó probléma miatt!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. senki00

  Ne higgye senki sem, hogy nem “verjük” keresztül a valódi elszámolást az eredeti szerződés alapján. Ezt viszont csak az Európai Bíróságon keresztül lehet megvalósítani, mert az itthoni magát politikai elitnek nevezők az ország lakosságát cserbenhagyták !

  ↑ LinkVálasz
 2. Kézdi Andrea

  Kiváló írás, jogos hozzászólások. Köszönjük. Már csak az összhang hiányzik, de hátha, ha majd mindenki megkapja azt a rohadt elszámoló cetlit. Kéne a fejükhöz vágni visszakézből, mert amíg ezek vannak hatalmon kifacsarják a jogot. Ami ezügyben folyik, az a hazaárulás és joggal való visszaélés iskolapéldája.

  ↑ LinkVálasz
 3. Menyhért Péter

  Mindenki, aki elfogadja, hogy több a tartozása, mint a felvett kölcsöne, az olyan ostoba birka, hogy megérdemli a vágóhidat!
  A világon SEHOL ÉS SOHASEM LEHETSÉGES a fizetés mellett nagyobb a tartozás, mint a felvett összeg!
  Mindenki, aki még arra is lusta, hogy az érdekei védelmében csatlakozzon az EGYETLEN FOLYAMATBAN LEVŐ deviza alapú csalás elleni bűnvádi eljáráshoz, az kénytelen lesz eltűrni, hogy a tőle eddig ellopott milliókat a forintosítással legalizálják.
  A Közösségi Feljelentéshez csatlakozni csak a petermenyhert@gmail.com címre küldött Email segítségével lehet.

  ↑ LinkVálasz
 4. Kubi

  Én is ilyen “hiteles” voltam, rá is ment a házam. Az OTP (egyem a szívét a volt bankomnak) kellően megvezetett engem is. Felelőtlen voltam? IGEN! Bíztam a bankomban. Hiba volt. Aki most azt állítja, hogy a hitel felvevők is felelőtlenül jártak el arcátlan, önző, alulinformált, vagy idióta ember. BÁRKIT sarokba tudnék szorítani ésszerű érvekkel 10 perc alatt, aki azt meri állítani, hogy ez tisztességes hitelezés volt. Ha pedig nem az volt, milyen adósmentés folyik? Még most is a telhetetlen bűnözőknek kedvez az állam? Hol marad az igazságszolgáltatás? Milyen országban élek?
  Vannak olyan “honfitársaim” akik még örülnek is a devizások sorsának. Nekik üzenem, hogy legközelebb ők kerülnek sorra. A különbség köztünk annyi, hogy én akkor is szót fogok emelni a tisztesség mellett!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE