Pilvax Primőr, Pilvaxwélemény

A morgás joga 7.

|

Hát ez fantasztikus! Megint egy jó kis „magyaros” üzleti történet. Hónapok óta kering a hír a médiában, az új, mindent tudó rendőrségi traffipaxok rendszerbeállításáról, próba üzeméről, meg hogy mennyire okosak is ezek a készülékek. Jó is lesz ez így, a gyorshajtók, a telefonálók, a biztonsági övet be nem kapcsolók és az útdíjat meg nem fizetők nem bújhatnak ki a büntetés alól.

Szépséghiba csak egy van. A kütyüket nem lehet még használatba venni, mert a gyártó szoftverfrissítést hajt végre. Mi van? Miért? Minek? Már megint megvettek valamit, ami nem is működött? Esetleg nem is tudott annyit, amennyit elvártak tőle? Mit is vártak el ettől a rendszertől? Hiszen – ahogy beharangozták – annyira okos, hogy majdnem mindenre képes! Vagy mégsem?

Nos, az én agyam elindult. Most azért-e mert olyan rosszindulatú vagyok, vagy azért mert sok akció filmet nézek, nem tudom. De! ( Elérkeztem ahhoz a ponthoz, ahol fel kell, hogy hívjam nyájas olvasóm figyelmét, hogy a következő sorok az én fantáziám szüleményei, az általam ismert valósággal semmilyen összefüggésben nincsenek! A nevek kitaláltak, a feltételezések úgyszintén.)trafi5

Nos, az ország: Dakotánia. Vezetői a dakota főnökök, akik csak is népük boldogulását, gazdasági fellendülését tekintik feladatuknak, amit saját értékelésük szerint jól is csinálnak. Történt, hogy született egy döntés, miszerint a közúti bűnözés (lásd feljebb) visszaszorítása érdekében tenni kell valamit, ezért olyan okos eszközök beszerzését határozták el, melyek elől nem bújhatnak el a gyorshajtók, a vezetés közben kézben tartott telefonálók, a biztonsági övet be nem kapcsolók, de még a lopott autók sem. Ezek a kütyük mindent tudnak. Beépített helymeghatározó (GPS), mobil internet a központi adattovábbításhoz stb., sőt, hogy el ne felejtsem, a radarelőjelzők sem jelzik és zavarni sem lehet. Na! A dakota főnökök elégedetten hátradőltek: tettünk valamit! A próbaüzem elindult, a sajtó beszámolt, a dakopolis meg még nem is büntetett. Ez így szép és jó! Ám egy nap valakinek eszébe villant a felismerés: nem jó! Ez a kütyü nem tud különbséget tenni az egyszerű dakota és a dakofőnökök közt! Már még sem járja, hogy a régi blokkoló nem jó, akkor majd, hogy magyarázza a kommunikációért felelős dakota-államtitkár, hogy már megint gyorsan ment valaki, telefonált, stb.? No problem! Kiáltott az ötletekben nem szűkölködő dakotanácsadó: szoftverfrissítés! Igen, ez az! A módszer: a programba elhelyezni egy fontos rendszámokat tartalmazó adatbázist, mely természetesen időről-időre frissíthető, és máris kész. Ettől kezdve ezen rendszámok nem vesznek részt a nagy közúti biztonsági háborúban, Dakotániában. Okos nem?

Szükségesnek tartom írásom végén is felhívni az olvasó figyelmét, hogy ez egy kitaláció, mindenféle hasonlóság a valósághoz, csak a véletlen műve lehet!

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE