Firkászat

A húsvéti tojás és a nyúl

|

De miért a nyuszi tojja a tojásokat? Itt a húsvét, festjük a tojásokat, megvettük a csoki nyuszikat és feldíszítjük a lakást. De mi köze a nyuszinak a tojáshoz? Mindenki tudja, hogy csak a madár tojik tojást, a nyuszi pedig emlősállat. Akkor miért hozza mégis a nyuszi a tojást?

Pistike megkérdezi az édesanyját:

– Anya ugye, hogy a húsvéti nyúl tojja a tojásokat?

– Igen Pistike.

– És az is igaz, hogy a tojásból kiscsirke kel ki?

– Igen Pistike.–

Hát nem mondom, szép kis erkölcsök uralkodnak nyúléknál.

tojásA nyuszi tojás tojásának kevés köze a biológiához, sokkal inkább egy pogány hagyományhoz, melyet a keresztény kultúra magába olvasztott. A pogány szimbólumok sok esetben megmaradtak, jelentésük néhány esetben kiegészült.

Ostra a tavasz és megújulás germán istennője. Az Ő ünnepe volt ez pogányoknál a tavaszi napéjegyenlőséget követő vasárnap. Ostra nevéből származik a húsvét angol Easter és német Oster kifejezés. Ostrát a képeken tavaszi virágokkal a kezében, tojással és a lábánál nyuszikkal ábrázolták. Ezek a növények és állatok testesítik meg az újjászületést, a tavaszi megújulást. A legenda szerint Ostrának volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt, hogy elkápráztassa, szórakoztassa a gyerekeket tavasz ünnepén, április első vasárnapján a madarat nyuszivá változtatta. Azóta hozza a nyuszi a tojást.

A másik, szintén elterjedt legenda a főnixmadárhoz és az ősi egyiptomiakhoz, perzsákhoz kapcsolódik. Ők úgy hitték, hogy a mennyországot a szent madár irányította, aki egy nyuszi képében született újjá. Ez a nyuszi azonban speciális volt, mert a tojást tojó képessége megmaradt. A kereszténység a főnixmadarat is kisajátította, olyannyira, hogy a korai keresztény irodalomban már a feltámadás és az örök élet jelképeként említették.

nyúlA harmadik történet szerint az ősi szászoknak ugyanis megvolt a “saját” tojást tojó nyuszijuk. Az általuk preferált legenda szerint a tojást tojó nyuszijuk úgy “keletkezett”, hogy egy kismadár megfagyott a téli hidegben, de Ostra, a tavasz istennője újjáélesztette, nyuszi alakjában. Azóta is minden húsvétkor az angol-szász nyelvterületen tojásokat festenek és felajánlják azokat Ostrának.

A tojás ajándékozása is régi hagyomány, az új élet és a termékenység jelképeként adták egymásnak az emberek. Talán a leggyakoribb a piros tojás, sok húsvéti vers visszatérő refrénje. A keresztény hagyomány szerint mikor Jézust megfeszíttették, akkor egy asszony tojásokkal a kezében állt a keresztfa alá, és a tojásokra Jézus piros vére ráhullott.

A piros szín jelentése is erősen kötődik a húsvéthoz. A vér színeként az életet és a szerelmet szimbolizálja. Ezért régen a lányok a legszebb piros tojást annak adták, aki közel állt a szívükhöz. Egy hagyomány szerint a sok piros tojás bőséget hoz a házba.

nyúl1A húsvét fontos része a lakás feldíszítése is. A mediterrán országokban felszentelt pálmaágat vagy olajágat tesznek vázába, jelképezve a békességet, míg a mi éghajlatunkon a barka hozhatja el ezt családok számára.

Végül, de utolsósorban a kölni. A keresztény szokások szerint Nagypénteken a fiatalok reggeli hideg, felszentelt vízben fürdenek meg. A Biblia szerint a rómaiak vízzel locsolták le a Jézus feltámadásának hírét hozó asszonyokat. Magyarországon húsvét hétfőn a XVII. század óta szokás a lányok meglocsolása, általában egy nagy vödör vízzel.

Egyrészt ez egy udvarló gesztus, másrészt pedig a termékenységhez kötődik, hogy el ne száradjanak a lányok. Városon egy szolidabb, bár a tisztaságot éppen nem szolgáló formája terjedt el: főleg kölnivel járnak házról-házra a férfiak. A locsolkodásból pedig jobb nem kimaradni, hiszen ez egyrészt udvarlási gesztus és megtiszteltetés, másrészt termékenységedre és ez által nőiességedre is szimbolikusan jó hatással lehet.

Minden lánynak, asszonynak sok locsolót kívánunk!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE