Kiemelt, Magyar Közélet

A magyarok nem vándorolnak ki

|

Európai Unión belüli szabad munkavállalás van – mondta a rezsim arca. “A család itthon marad, az ember hazautalja a pénzét, ez jelentősen hozzájárul a magyar nemzetgazdasághoz, és nem okoz semmiféle feszültséget.”

Igaz ismeretségemben rövid idő alatt 5-en döntöttek úgy, hogy nem jönnek haza, legfeljebb csak látogatóba. Ők pénzt se utalnak ide. A kivándorlás már társadalmi méretet öltött itthon.

kivandorlas3Az elmúlt időszakban gőzerőre kapcsolt kormányzati kommunikáció, hogy a bevándorlással tematizálja a közbeszédet, Orbán Viktor minden megszólalásában szóba hozza, hogy mennyire durva a helyzet, mekkora veszély fenyegeti az országot és a vén Európát.

a magyarokat egyelőre nem érdekli annyira a bevándorlás, amennyire a miniszterelnök szeretné. A Vasárnapi Hírek és a Publicus Intézet közös felméréséből az derült ki, hogy a magyar lakosságot nem az foglalkoztatja, hogy kik menekülnek Magyarországra, hanem hogy kik menekülnek el innen.

kivandorlasA megkérdezettek 57 százaléka tartja problémának a kivándorlást, 23 százalék a bevándorlást. A közvélemény-kutatás arra is rákérdezett, miért mennek el a magyarok. 36 százalék politikai okokat említett, 62 pedig gazdaságiakat, azaz, hogy nem tudnak megélni a fizetésükből.

Arra a kérdésre, hogy “az utóbbi 5-10 évben hány ember vándorolt ki külföldre vagy vállalt tartósan munkát külföldön az Ön közvetlen környezetéből”, az derült ki, hogy a megkérdezettek mellől átlagosan 6 ember vándorolt ki külföldre, 8,3 pedig hosszabb időre ment el dolgozni. A kutatás szerint ezért tízből majdnem kilenc magyart érint valamilyen formában a kivándorlást.

Múlt év óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket. A kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja a Tárki legújabb felmérése szerint.

http://vasarnapihirek.hu/fokusz/balitelet

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE